четвер, 21 січня 2010 18:53

Горохові оладки замішують на кисляку

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Раїса Козачок із села Українка на Вінниччині готує до м’яса кульки із тіста. Смажить їх на олії
Раїса Козачок із села Українка на Вінниччині готує до м’яса кульки із тіста. Смажить їх на олії

Раїса Козачок, 59 років, із села Українка на Вінниччині часто тушить м"ясо:

— Для гарніру — картопля, бабка, каші давно приїлися. Хочеться чогось новенького.

Вигадала кульки з тіста. Для однієї порції бере склянку кисляку, три яйця, 0,5 чайної ложки соди. Додає борошна, щоб суміш за консистенцією була як на млинці. Набирає тісто чайною ложкою. Аби не прилипало, змочує її у воді.

— Смажу кульки у великій кількості киплячої олії, як пончики. З одного замісу виходять дві великі миски. Подаю гарячими, але вони добрі й холодні. Усі хвалять цей рецепт.

Інша вінничанка Тамара Максименко, 42 роки, готує до м"яса пампушки. Для тіста бере 500 г борошна, 400 г молока, 15 г дріжджів, яєчний жовток, сіль.

— Спершу роблю опару — в теплому молоці розчиняю дріжджі та додаю 250 грамів муки. Залишаю для бродіння на 2–3 години. Коли на поверхні опари з"явиться  багато бульбашок, додаю решту муки, жовток, сіль і замішую тісто. Воно має бути м"яке. Ставлю його в тепле місце, щоби підійшло. Потім розкачую товщиною 1 сантиметр і розрізаю по горизонталі навпіл. На нижній пласт кладу начинку. Для цього змішую 400 грамів свіжого сиру, жовток, дрібно порізаний кріп, сіль. Накриваю верхнім пластом тіста і невеликим стаканом вирізаю круглі пончики. Даю їм підійти ще хвилин 20. Смажу в розжареній олії. Її потрібно десь із півлітра.

Натираю в макітрі часник із сіллю

До м"ясних страв смакують також оладки з горохового борошна. Їх уміє готувати Таїсія Олійниченко, 37 років.

— Якось побачила у продажу горохове борошно по 2 гривні 80 копійок за кіло. Воно мало де продається. Купила два пакунки. Удома взяла півлітра кислого молока, накришила дрібненько цибулину, вбила два яйця. Замість солі всипала чайну ложку  приправи "Мівіна куряча".

Їсти оладки радить гарячими.

— Їх добре полити часниковою підливкою. Натираю в макітрі часник із сіллю та перцем, доливаю трохи холодної кип"яченої води й олії.

Якщо часу бракує, м"ясо готують не окремо, а з оладками. Називається страва  "ліниві біляші". 300 г будь-якого фаршу змішують зі склянкою кефіру, двома яйцями, чотирма столовими ложками муки, двома-трьома потертими цибулинами. Часник, перець, сіль додають за смаком. Усе добре вимішують і смажать на олії.

Зараз ви читаєте новину «Горохові оладки замішують на кисляку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути