
— Хумусом на Сході називають турецький горох нут, з якого готують соус. Вмочують м'ясо, хліб і овочі. Можна з'їсти багато, бо смачний і корисний, — каже шеф-кухар столичного ресторану ''Чайхона Базар" Халед Манастра.
Переїхав до Києва з Палестини. Готує традиційні східні страви. У хумус з нуту додає кунжутну олію і тахіні — жирну пасту з кунжуту.
— Якщо не знайшли ні нут, ні кунжутної пасти з олією, нічого страшного. Замініть нут горохом. Можна додати трохи квасолі. Замість кунжутної олії — звичайну без запаху. Кладіть улюблені приправи. З фантазією буде ще смачнішим.
200 г сухого гороху замочує на ніч у холодній воді. На ранок промиває. Знову заливає, варить без солі 1,5 год.
— Замість сирого гороху можна взяти банку консервованого. Промити, але вже не варити. У готовий вичавлюю сік одного лимона. У ступці подрібнюю кумин. Дрібно ріжу зубець часнику.
Закладає горох у чашу для блендера. Додає 3 ст. л. оливкової олії, кумин, сік лимона, часник і 2 ст. л. води. Розтирає до однорідності. 3 ст. л. кунжутної пасти тахіні додає до готового соусу. Ще раз перемішує. Ставить на годину в холодильник настоятися.
Можна зробити хумус із кабачків. У блендері подрібнюють 3 ст. л. кунжуту, зубець часнику. Кабачок ріжуть, дрібнять усе разом. Додають приправ та подають до салатів.
— Хумус подаємо в невеликій глибокій мисці. З однієї шматком хліба або лавашем його зачерпують двоє-троє людей. Ледь поливаю гранатовим соком, розкидаю по тарілці зерна граната. Такий декор модний на Сході. Посипаю зеленню петрушки. У Палестині страви різнокольорові, щоб було приємно не тільки їсти, а й дивитися.
Коментарі