Одеситка 51-річна Любов Ваховська глазур на паски фарбує сама. Обходиться без штучних добавок та барвників.
— Спочатку роблю глазур, а потім підфарбовую в окремих посудинах у червоне, рожеве, жовте, — розповідає.
Кропиву розтирає блендером, викладає на марлю й стискає. Зціджує зелений сік.
— Кондитерським шприцом малюю на пасці листя до квітів, траву.
Червоний колір робить із бурякового соку. Вливає поступово, щоб відтінювати від рожевого до насиченого червоного.
— Пробувала витискати сік з апельсина. Дає жовтуватий відтінок. В яскраво-жовте, оранжеве фарбує сік моркви. Завареною кавою робила коричневий колір.
Має кілька рецептів глазурі. Найпростіша — царська. Готує із білка одного яйця, 250 г цукрової пудри та дрібки борошна. Білок збиває. Невеликими порціями додає пудру, наприкінці — борошно.
— Добре робити з лимоном. Півстакана пудри розтираю з одним білком у сухому посуді, бо в мокрому збивається погано. Білок перед тим краще охолодити. Пудру просіваю через сито, тоді глазур виходить пишніша. Сік із половинки лимона додаю в кінці.
Не радить збивати білки в алюмінієвій мисці чи алюмінієвою виделкою, бо метал окислюється. Тоді глазур буде сіра.
— Є тягуча глазур, нею добре малювати окантовку на пасці. Півстакана цукру злегка змочую водою, а потім варю на малому вогні в каструльці, доки повністю розчиниться. Якщо капнути вариво у холодну воду — скрутиться. Тоді готове. Перевіряти треба весь час, бо цукор звариться в карамель.
У гарячий сироп тонкою цівкою вливає збиті на піну шість білків. Швидко розмішує, щоб не звернулися.
— Перед тим як мастити глазур'ю паску, притрушую її крохмалем. Це не дає масі розтікатися. Вона тримається на пасці високою шапкою. Малюнки наношу, коли глазур висохне, не береться до пальця.
Глазур часто кришиться й відпадає від паски. Міцну роблять із заварених білків.
— Розтираю два білки, потрохи досипаю стакан пудри, збиваю, частинами вливаю столову ложку лимонного соку. Починає біліти, одразу вливаю чайну ложку крутого кип'ятку. У цей час продовжую мішати глазур. Вийде пухка.
Коментарі