— Раніше з гарбуза нічого не готувала. Якось знайома пригостила шматочком гарбузового пирога. Настільки сподобався, що відтоді в сезон щотижня готую, — каже 29-річна Марина Дерев'янко з Дніпра.
Бере 600 г гарбуза, два яйця, склянку жирних вершків, 150 г борошна, 100 г масла, 100 мл молока, 100 г цукру, 0,5 ч. л. кориці, щіпку меленого мускатного горіха, сіль на кінчику ножа.
— Масло натираю на крупній тертці. Змішую з борошном. Перетираю на крихту. Додаю сіль і молоко. Замішую тісто. Обмотую плівкою і кладу на годину в холодильник.
Гарбуз ріже малими кубиками. Відварює до повної готовності. Збиває блендером до однорідності. Пропускає через дрібне сито.
Охолоджене тісто тонко розкатує. Перекладає у форму для випікання. Добре притискає до дна і країв. Накриває пергаментом. Засипає горох або іншу крупу, щоб тісто тримало форму.
— Ставлю в прогріту до 200 градусів духовку. Випікаю за такої температури протягом 15 хвилин. Тим часом продовжую готувати начинку.
Відділяє від білків жовтки. Змішує їх і 50 г цукру. Збиває до білизни. Додає до вершків. В окремій посудині білки збиває з рештою цукру.
— Жовткову суміш поєдную з гарбузовим пюре. Всипаю мускатний горіх і корицю. Перемішую до однорідності. Невеликими порціями акуратно вводжу білки.
Вийнявши корж із духовки, витягає з нього пергамент з крупою. Заливає гарбузову начинку й розрівнює лопаткою. Ставить знову в духовку.
— Температуру збавляю до 180 градусів. Випікаю протягом 40–45 хвилин. Подаю повністю охолодженим. Прикрашаю сирним кремом і притрушую корицею.
Для приготування крему бере 250 г жирного домашнього сиру, 2 ст. л ложки сметани, 1/2 пакетика ваніліну й 75 г цукрової пудри.
— Сир протираю через дрібне сито. Додаю сметану, пудру й ванілін. Перемішую до однорідності. Закладаю в кондитерський мішок і роблю візерунки.
Коментарі