— Хто не любить гарбуз, не куштував із нього нічого, окрім каші. Насправді є багато смачних рецептів. Це солоні та солодкі страви, — каже 31-річна Ксенія Власенко з Херсона.
— Я обожнюю десерти з додаванням гарбуза. Один з улюблених — кекси з м'якою карамеллю. Смачні, пахнуть неймовірно. Текстуру мають ніжну, тануть у роті.
Бере 200 г гарбуза, одне-двоє яєць, 120 г цукру, 100 мл олії, півсклянки борошна, 4 г розпушувача, 1 ч. л. соди, по 50 г родзинок і кураги, 100 г гарбузового насіння, 1/2 ч. л. меленої кориці, дрібку солі.
— Гарбуз натираю на дрібній тертці. Курагу ріжу тоненькими смужками. Насіння дрібню качалкою. Яйця збиваю із цукром у піну. Додаю в них олію, гарбуз, промиті й просушені паперовим рушником родзинки, курагу й насіння.
В окрему посудину просіює борошно. Всипає соду, розпушувач, сіль і корицю. Усе перемішує й невеликими порціями вмішує в яєчно-гарбузову суміш. Готовою масою заповнює на третину форми для кексів.
— Випікаю в духовці за температури 180 градусів протягом 20–25 хвилин. Готую м'яку карамель. Для цього беру склянку цукру, 100 мілілітрів молока, 50 грамів вершкового масла, ваніліну на кінчику ножа й дрібку солі.
Молоко злегка підігріває. Цукор розтоплює у сковороді з товстим дном. Постійно помішує, щоб не підгорів. Знімає з вогню й порційно додає тепле молоко, помішуючи.
— Має вийти однорідна маса. Поєднавши цукор із молоком, роблю маленький вогонь. Додаю сіль, ванілін і масло. Усе перемішую. Тримаю на плиті ще 30 секунд. Продовжую мішати. Знімаю з вогню.
Коли кекси охолонуть, зверху вирізає в них невелике заглиблення. Наповнює його ще теплою карамеллю. Прикрашає шапкою зі сметанного крему. Для його приготування бере 300 мл густої сметани, 100 г цукрової пудри й пачку ванільного цукру.
— Охолоджену сметану змішую з пудрою й ванільним цукром. Збиваю блендером на високій швидкості 5–7 хвилин. На кекси видавлюю через кондитерський шприц. Присипаю перетертими в крихту горіхами.
Коментарі