19-річна Марина Мацкаль з Ужгорода на всі родинні свята фарширує картоплю.
— Найліпше смакує картопля з м"ясом, — пояснює. Марина мешкає разом із батьками у трикімнатній квартирі в Новому мікрорайоні міста. — У піст фарширую грибами.
Дівчина виймає з холодильника шматок свинини, два яйця, сметану. Дістає п"ять середніх картоплин, одну цибулину, спеції.
Із почищеної від лушпиння картоплі вирізає середину за допомогою спеціального кухонного інструменту-спіралі. Серцевину складає на окрему тарілку.
— Цим прикрашатимемо готову страву. А поки приготуємо начинку.
М"ясо Мацкаль подрібнює через м"ясорубку. До 400 г фаршу додає порізану цибулю, дрібку солі, трохи чорного перцю та зелені.
— Яйця потрібно збити, — дівчина відділяє яєчний жовток від білка. — Тоді начинка буде смачнішою і під час варіння фарш триматиметься вкупі.
Готовою начинкою Марина наповнює середину картоплин і складає все в невелику каструлю. Зверху на фаршировані овочі складає спіралеподібні серцевини й заливає до посудини ледь теплу воду.
— Посипаємо зеленню, — веде далі, — і на невеликий вогонь. Коли страва доварюватиметься — заллю туди 400 грамів сметани, змішаної зі столовою ложкою муки. Так само можна фарширувати картоплю грибами. Їх перемелюю на м"ясорубці, додаю спеції. Готую пісний соус з олією та мукою, без сметани.
Фаршировану картоплю можна запікати в духовці.
— Перед запіканням фарширую вже проварену бульбу. Складаю у глибоку посудину, заливаю сметаною й посипаю тертим сиром. Запікаю, доки на картоплинах не з"явиться жовтогаряча скоринка.
У салат із печінки додають моркву та горіхи
21-річна киянка Людмила Волянська на свята звільняє матір від кухонних справ. Накривають стіл разом із батьком.
— Беремося ми з папою, Юрієм Васильовичем, — розповідає дівчина з довгим темним волоссям, закрученим у гульку.
До святкового столу Волянські обов"язково готують страви з кількох видів м"яса. Курку запікають із яблуками чи ананасами. З яловичини роблять м"ясо по-французьки з цибулею і сиром. Людмила готує салат із яловичої печінки. Відварює, ріже її кубиками разом із вареною морквою, додає волоські горіхи і змішує з майонезом.
А подруга Людмили Анна Фельдман, 21 рік, поділилася рецептом страви "Картопляний вулкан". Густе картопляне пюре викладає гіркою, всередині залишає порожнину. Вулкан начиняє "лавою" — окремо підсмаженими оливками, консервованими ананасами, курятиною.
— Ананаси підсмажую, щоб із них трохи випарувався сік, — каже Аня. — Загалом картоплю начиняю чим завгодно — м"ясом, грибами, овочами.
Вулкан студентка поливає кетчупом і ставить у духовку запікатися до золотистої скоринки.
Коментарі