понеділок, 26 листопада 2012 00:15

Домашній сир не псується тиждень

Автор: фото з сайта www.plufit.ru
  Масло збивають із процідженої крізь марлю сметани. Його складають у форму і ставлять у холодильник загусати
Масло збивають із процідженої крізь марлю сметани. Його складають у форму і ставлять у холодильник загусати

Тамара Хамідуліна, 44 роки, із селища міського типу Шевченкове Харківської області, п'ять років сама робить масло й сир.

— Маю одну корову, але дає до 20 літрів жирного молока. Цього вистачає мені з чоловіком і дітям, двом онукам. Коли тримали три корови — надлишки продавали.

Заносить із льоху 3-літрову банку молока. За 4-5 год. у холодному місці піднімаються вершки. Так більше відділиться сметани. Ставить вистояне на холоді молоко у хаті. За кімнатної температури скисає за добу.  Якщо молоко стоїть у теплі, воно переброджує. Сир не вийде, сметана буде кисла. Із 3 л сировини виходить півлітра сметани, 300 г сиру та 1,5 л сироватки.

— Сметану ставлю на добу в холодильник, щоб загусла. Тоді буде смачніша. Кисле молоко з банки не виливаю. Якщо гріти в каструлі, кисляк переколотиться і сир буде сухий, крупинками, а не пластами.

У банку запихає ножа і розрізує кисляк навхрест. На дно каструлі стелить ганчірку, щоб скло не тріснуло. Ставить банку і наливає воду на висоту молока. Коли закипить, вимикає вогонь. Сир відійде за 3 год. Якщо перетримати на вогні, стане наче гумовий. На марлю сир відкидає, коли ще трохи теплий. У матерії загусне одним куском.

— Сметану, перед тим як збивати з неї масло, проціджую через марлю. Відходить зайва сироватка. Сметана стає однорідна, без грудок. Така швидше збивається.

Калатає вінчиком в емальованій каструлі. В алюмінієвому посуді сметана окислиться, стане сіра.

— Знайомі наливають її в банку, закривають капроновою кришкою і калатають у руках, доки не розділиться на воду й грудки масла.

Безперервно збиває щонайменше годину. Зі сметани утворюються грудки масла. Промиває їх у холодній воді, щоб із масла вийшли рештки молока. Складає його у форму і ставить у холодильник загусати.

— Із вершків, відділених сепаратором, масла можна не збивати. Вони загусають до масляної густини. Є такі, що крутиш сепаратор уручну, як м'ясорубку. Є й електричні. Молоко перед тим, як перегнати, треба нагріти до температури парного. Тоді краще відділяються жири.

Із знежиреного сепаратором молока робить сир. Він не псується тиждень. Сметана може стояти й 14 днів, масло — місяць.

6

літрів сметани треба збити, щоб отримати 1 кг масла.

 

У магазинному маслі знаходять кишкову паличку

У вересні Центр незалежних споживчих експертиз "ТЕСТ" перевірив молочні продукти, які продають у магазинах. Виявилося, продукція гіршої якості, ніж написано на упаковці.

— У п'яти з 15 зразків тестованого масла виявили кишкову паличку, в трьох — домішки олії, — кажуть у "ТЕСТі".

Третина вітчизняних молочних продуктів небезпечна для здоров'я. Рослинні жири не лише погіршують смак їжі, а й знижують імунітет. Тривале споживання може спричинити розлад шлунка та отруєння. Кишкова паличка призводить до порушення мікрофлори кишківника.

 

Зараз ви читаєте новину «Домашній сир не псується тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути