пʼятниця, 10 вересня 2010 03:35

До вегетаріанського плову додають засмажку на молоці

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Помічник шеф-кухаря Моган Сінгх у металевій печі випікає паляниці. Їх індуси їдять замість хліба
Помічник шеф-кухаря Моган Сінгх у металевій печі випікає паляниці. Їх індуси їдять замість хліба

Раджендра Сінгх, 38 років, шеф-кухар індійського ресторану "Шастра", каже, індуси їдять дуже гостру їжу. Страви мають бути гарячими, їх подають до столу одразу з плити.

— Ми їмо багато цибулі й часнику. Особливо влітку, щоб не захворіти. У нас в цей час сильна спека, а від сонця слабшає імунітет. Усі страви заправляємо тмином, кардамоном, імбиром, кукурмою, анісом, перцем. Що більше спецій, то краще. На столі обов"язково має бути рис та індійський горох. Без них не обходиться жодне частування.

Індуси люблять вегетаріанські страви. Із м"яса їдять баранину, курку і свинину. Замість хліба печуть тонкі прісні паляниці. У "Шастрі" їх готують у металевій печі. Вона нагадує казан.

— Паляниці можна смажити на сковороді. Для тіста слід замісити муку з водою, трохи посолити. Воно не має бути твердим.

Для приготування вегетаріанського плову кухар бере індійський рис басматі. Аби він не склеювався, додає 2 ст. л. олії. Окремо смажить на пательні моркву, капусту і помідори. До олії доливає трохи молока, аби зберігалися вітаміни і овочі були м"якшими. Солить, посипає кукурмою. Кладе відварений рис до засмажки і тушкує на невеликому вогні 7 хв.

— Наша традиційна перша страва — шорба. Це суп із баранини. На 3-літрову каструлю треба півкілограма м"яса. Варити 1,5–2 години. Для зажарки беру по 20 грамів часнику, імбиру, кукурми і чорного перцю горошком. Смажу на сковороді, добавляю помідор, цибулину, шматок лимону. Додаю все у бульйон з бараниною, і страва готова. Перед подачею добре посипаю зеленню.

Ще одну традиційну страву — дал тарку готують з індійського гороху. Обсмажують помідор, цибулю, гострий зелений перець, додають по чайній ложці розчавленого часнику, тмину, кукурми і кінзи. Солять, посипають коріандром, кукурмою і червоним перцем. Наостанок висипають відварений горох і заливають 2 склянками води. Тушкують 5 хв.

Наш горох при варінні пахне значно приємніше, аніж український

— Ваш горох на смак зовсім інший, ніж індійський. У нас його більше 15 видів. Він добре розварюється, якщо кипить всю ніч на слабкому вогні. На ранок буде готовий. Наш горох при варінні пахне значно приємніше, аніж український. Ми його їмо мало не щодня. До горохового гарніру подаємо м"ясо та овочі.

Індуси запивають їжу чаєм. На день в середньому випивають 15 чашок. Чай варять, а не заливають кип"ятком.

— У гранульований чорний чай ми теж додаємо спеції. Якщо немає спеціальних, кладемо звичайний імбир, кардамон й аніс. Варимо 5 хвилин. Потім доливаємо молока в пропорції один до одного. Знову варимо 3–4 хвилини.

У Києві важко купити справжні індійські спеції. Найкраще замовляти з Індії.

Зараз ви читаєте новину «До вегетаріанського плову додають засмажку на молоці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути