Ексклюзиви
понеділок, 09 квітня 2007 16:26

До кролячих січеників додають пшоно

По обіді в м"ясному павільйоні на Привокзальному ринку у Львові покупці приглядаються до яловичини та свинини. Більші шматки м"яса висять на металевих гаках над вагами, менші лежать на кам"яних прилавках.

— Панусю, беріть полядвичку! — гукає висока жінка в білому халаті. — Маю ратички гарні — холодцю наварите.

Птицю продають в окремому ряду. Там торгують селяни. Продавці підклали під жовті тушки качок та індиків поліетиленові пакети. На кожній — синій штамп ветеринарної служби. Збоку біля них — продавці кролятини. Тушки кроликів пропонують цілі та по половині. На кожній одна з лапок — із необдертим хутром. За словами торговців, покупцям так спокійніше.

— Так ніхто не допитується, чи точно це кролик, — каже Іван Комарний, 67 років. Чоловік приїхав до Львова із села Зелів Яворівського району. Свого кролика пропонує за 80 грн.

— Хто знає кролятину, по свинину не піде, — усміхається Комарний. Він у зеленій куртці та чорному картузі. Один вус піднімається вгору. — У мене жінка з цього м"яса які хоч страви вміє зготувати. Наша фірменна — січеники з пшоном. А якщо до них грибної підливи дати — за вуха не відтягнеш.

На січеники м"ясо треба змішати з відвареною пшоняною кашею. На 0,5 кг кролятини в склянці води варять півсклянки пшона.

Масу треба перемолоти двічі

— Пробували замість пшона давати рис, гречку — не те, — розказує чоловік. — До м"яса з кашею вкинути цибульки підсмаженої, посолити, поперчити й пропустити все через м"ясорубку.

За словами Івана, масу треба перемолоти двічі, щоб не було крупних шматочків. Із готового фаршу ліплять довгасті котлети, обкачують у борошні або сухарях і смажать на олії. Із сушених грибів готують підливу. Відварені гриби підсмажують із цибулею та заправляють сметаною.

— Кролика не забудьте вимочити у воді наполовину з оцтом, бо свіжа кролятина має специфічний запах, — додає сусідка з коротким волоссям сливового кольору. Марія Котенко, 52 роки, продає половину кролика. — Доки немає покупців, розкажу вам, як готую смаженю з кролятини.

На кілограм кролятини треба 90 г сала, 100 г вершкового масла, 2 склянки сметани, по 1,5 склянки оцту й води.

— М"ясо розрізаю на шматки й вимочую у воді з оцтом п"ять годин, а то й більше, — розповідає Марія. — Натираю сіллю й роблю ножем дірочки. Туди закладаю дрібно порізане сало.

Потім кролика обсмажують на олії, доки не підрум"яниться.

— А тоді в банячок — і в духовку. Треба поливати кожні 10 хвилин, щоби м"ясо не пересушувалося. Я поливаю сметанкою і тією водичкою, що з нього натече, — веде далі Котенко. — Воно буде готове за 40–50 хвилин. Якщо у вас залишилася сметана, вилийте в баняк і нехай покипить іще хвилин 5–10.

За словами господині, найкраще з кролячою смажениною смакують тушковані буряки. Їх треба відварити, нарізати соломкою та підсмажити на вершковому маслі. Потім притрусити борошном, додати трохи цукру й оцту. Усе це тушкувати 20–25 хв.

До кроликів прицінюється струнка білявка. 29-річна львів"янка Христина Шубеляк розповідає, що готує кролятину відтоді, як у 4-річного сина почалася алергія.

— Йому взагалі мало що можна їсти. Лікар порадив відмовитися від курятини та свинини, — розповідає жінка. — Казав, нам тепер лишається кролятина або індик — їхнє м"ясо найбільш дієтичне. Пробували індичатину, але як не готували — виходить жорсткувата, а кролик має ніжне, соковите м"ясо.

Христина готує з кролика ті самі страви, що й із телятини чи свинини.

— Варю бульйон, перемелюю й ліплю фрикадельки або котлетки, — ділиться жінка. — Син дуже любить тушковану картоплю з кроликом. Ми з чоловіком теж звикли до цього м"яса.

Зараз ви читаєте новину «До кролячих січеників додають пшоно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути