четвер, 21 жовтня 2010 06:35

До чаю додають масло та корицю

Автор: фото: Ксенія МІРЖВА
  У столичному ”Чайному клубі” Ольга Фрола показує,
У столичному ”Чайному клубі” Ольга Фрола показує,

Заливати чай найкраще водою, нагрітою до 80 градусів. Для повного розкриття аромату та смаку до чаю нічого не додають, не їдять.

— Для проведення чайних церемоній використовуємо живу воду з джерела або "Моршинську" бутильовану, — говорить майстер чайної церемонії, киянка Ольга Флора, 32 роки. — Бутильовану переливаємо в скляні банки. Так вона збагачується киснем. Закипає вода в три етапи.

Увімкнувши музику, Ольга ставить скляний чайник на вогонь. На дні з'являються бульбашки. Коли починають тріскати, чайник відставляє.

— Вода, яка перекипіла, не придатна для заварювання чаю. Вона втратила всі корисні речовини, стала мертвою. Зазвичай підігріваємо воду в електричному чайнику з датчиком температури. Він вимикається, як тільки вона нагріється до 80 градусів. Щоб не псувати смак води, використовуємо посуд без накипу.

Майстер пропонує вибрати чай за запахом. Скляну банку з листками потрібно зігріти в руках, трохи на неї подихати.

— Найперше прогріваємо гарячою водою посуд. Це покращить аромат чаю. Першу заварку зливаємо, так очищаємо чайне листя. Другу — одразу розливаємо по чашках. Якщо чай довго стоїть, стане гірким. Заварювати його можна 10 разів. Більше хіба що китайський бірюзовий чай.

Магазинний чай заварюють 3–15 хв. залежно від сорту та форми. Чорні настоюються менше, ніж зелені чи білі. Дрібнолистові та гранульовані — готуються найшвидше. Заварку треба викинути після того, як вона охолоне. Далі з неї виділяються шкідливі токсичні речовини.

— Ми закуповуємо чаї в Китаї. Кожен має свій номер якості. Найбільше цінують високогірний чай. Щоб не пошкодити листки і бутони, його збирають вручну. Кілограм коштує від 700 гривень. Дешеві чаї збирають машинами. Через це вони втрачають смак. Те, що люди купують у пакетиках, роблять із чайного стебла, а не листка. Додають до подрібненої суміші багато ароматизаторів, барвників і — у магазин.

Пити чай краще з глиняного, фарфорового чи скляного посуду. Такий добре зберігає температуру напою і смак. Цукор, лимон не додають. Їсти можна за півгодини до чаювання.

Традиція пити чай із лимоном прийшла в Україну зі спекотних країн. В Індії до чаю додають також різні прянощі, особливо корицю. Монголи доливають молоко, кидають масло.

— Молоко пом'якшує дію кофеїну, що міститься в чаї. Цукор замініть варенням чи медом. Важливо правильно зберігати чай, бо він легко вбирає запахи і вологу. Виберіть непрозорий посуд, який щільно закривається. Не розкривайте його, якщо на кухні пахне часником, цибулею чи м'ясом.

Зараз ви читаєте новину «До чаю додають масло та корицю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути