— Був час, коли в нас не було електричної духовки. А газова зламалася, то я знайшла у книжці рецепт паски без випічки. Вийшла така смачна, що тепер, коли є пічка, сирну діти все одно замовляють, — розповідає Ірина Кулик, 43 роки, із райцентру Зіньків на Полтавщині.
Вона пропускає через м'ясорубку 1,5 кг сиру, шість жовтків круто зварених яєць та 200 г масла. До маси кидає дрібку солі, цукор, ванілін, родзинки за смаком та потертий лимон.
— Я його звечора кладу в морозильник, щоб замерз. Тоді гарно треться.
Тісто вимішує й збиває, аби стало пишне. Викладає в суху форму, застелену чистою марлею.
— Зверху блюдце, а на нього півлітрову банку з водою, щоб був гніт. Ставлю в холодильник на добу.
Із сирної паски виступає рідина. Господиня її час від часу зливає. Готову страву перевертає на таріль. Прикрашає мармеладом, горіхами. Можна полити розтопленим шоколадом.
— Моя подруга сирну паску готує із медом. Спочатку на паровій бані розігріває півпачки масла. Додає півстакана меду й мішає, доки розтане. Знімає з вогню, змішує з кілограмом сиру, 2 столовими ложками сметани, дрібкою солі. Всипає родзинки.
Медову сирну паску вимішують і 15 хв. тримають на паровій бані. Коли вистигне, викладають у форму, встелену марлею, й під пресом тримають у холодильнику 6 год.
Коментарі