Ексклюзиви
четвер, 12 лютого 2009 18:48

Для полтавських галушок треба жирне м"ясо

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Киянка Жанна Євицька картопляні полтавські галушки готує зі свинячими реберцями чи качкою. Першу страву приготувала у п’ятому класі
Киянка Жанна Євицька картопляні полтавські галушки готує зі свинячими реберцями чи качкою. Першу страву приготувала у п’ятому класі

У холодильнику киянки Жанни Євицької, 37 років, завжди є до десяти готових страв. Більшість із них — м"ясні. Усі рецепти жінка тримає в голові. Зі стравами багато фантазує та експериментує. Спершу їх обов"язково куштує сама. Як не сподобалося, викидає.

— Коронна страва в Жанни — налисники з сиром і маком, — ділиться родичка 28-річна Вікторія Погребна. — Саме на них у гості заходять куми.

— Кума більше любить млинці з творогом, а кум інші — з маком, — каже Жанна і запрошує на маленьку кухню.

На тумбочці закипає електричний чайник, формою схожий на звичайний металевий. На газовій плиті — чавунна гусятниця. Вікторія каже, що цій гусятниці більше років, ніж їй. У кутку — м"який куточок. На білій стелі видно випуклу хвилю, завдяки їй стеля здається більшою.

— Тісто на млинці замішую звичайне, із ваніллю, — продовжує Жанна. — Тільки молоко ллю тепле, щоб млинці до сковорідки не прилипали. Скручені з начинкою складаю в змащене маслом деко, зверху поливаю рідким медом і ставлю в духовку. Як закиплять, витягаю.

Подруги увесь день можуть Жанні надзвонювати — радитися щодо приготування страв. Та Жанна зауважує, що приготовлене за одним і тим же рецептом у різних господинь має інші смаки.

— Але полтавські галушки з м"ясом не можуть не вийти. Проста, смачна і доволі оригінальна страва. Думаю, ви таких галушок ще не куштували.

Галушки мають трохи прилипати до зубів

Жанна ріже на шматки тушку качки. Складає їх у гусятницю, додає порізану кубиками цибулю і соломкою моркву. Ставить на вогонь тушкуватися до готовності.

— Узагалі за рецептом треба брати свинячі реберця. Але підійде будь-яке жирне м"ясо. Воно має пустити багато жиру.

Для галушок Євицька чистить і відварює картоплю. Як бульби зварилися, зливає воду і розминає на пюре. У ще гарячу додає борошно і замішує тісто. Відламує шматочки і скачує кульками.

— Десь із куряче яйце розміром має бути, — пояснює.

Варить галушки у підсоленій воді. Як спливуть, витягає шумівкою й кладе до протушкованого до готовності м"яса.

— Якщо жиру небагато, можна додати трішки води. Галушки мають ніби плавати в жиру.

Жанна перемішує галушки з м"ясом і кілька хвилин тушкує. Страву подає до столу гарячою. Зверху посипає дрібно порізаним кропом. На вигляд страва нагадує цілу молоду картоплю з м"ясом. На смак галушки м"які та ніжні.

— Не бійтеся, галушки мають бути в"язкими і трохи прилипати до зубів, — пояснює Вікторія Погребна, набираючи їх у тарілку. — Їси, і ще хочеться.



Що потрібно

Для полтавських галушок беруть 1 кг свинячих реберець, 1 кг картоплі, 0,5 кг борошна, 2 цибулини, 2 морквини, сіль, перець, лаврове листя за смаком.


Салат "Їжачок" готують із семи продуктів

— Якщо відверто, найбільше люблю салати, — ділиться киянка Жанна Євицька. — Спробуйте приготувати салат із кальмарів чи "Морський коктейль".

Для салату з кальмарів Жанна у великій кількості води відварює кальмарів. Кладе їх у киплячу підсолену воду на кілька хвилин. Вони не мають закипіти і переваритися. Переварені кальмари жуються, наче гумка.

— Як став м"якшим і легко ріжеться, швиденько витягаю, — навчає.

Готові кальмари, варену моркву, солоний чи свіжий огірок ріже соломкою.

— Усього беру грам по чотириста, — Жанна ріже півкільцями дві великі цибулини і обдає їх окропом. У салат кришить чотири варені яйця і заправляє майонезом.

Для "Морського коктейлю" Євицька бере вагові свіжоморожені мідії, креветки, кальмари, краба. Усе окремо відварює в солоній воді. Найдовше варить мідії — 5 хв. Морепродукти перемішує і заправляє майонезом.

Салат із семи складників Євицька назвала "Їжачок". Для нього жінка розрізає на кілька частин мариновані гриби і маслини, додає консервовану кукурудзу. Шинку, твердий сир Маздамер, жовтий чи червоний солодкий перець, свіжий огірок ріже дрібними кубиками. Салат солить і заправляє олією.

— Кількість продуктів береться довільно, — пояснює. — Замість кукурудзи можна взяти консервований горошок.

Зараз ви читаєте новину «Для полтавських галушок треба жирне м"ясо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути