четвер, 13 серпня 2009 19:25

Дев"ятикласник Іван Поляруш варить компоти з йошти

15-річний Іван Поляруш із міста Гайсин на Вінничині любить експериментувати з ягодами і варити компоти. Одним із улюблених є компот із малини та йошти — гібрида чорної смородини й аґрусу.

— Компот виходить дуже смачний, — розповідає Іван, трохи соромиться. Він 9-класник Гайсинської школи N1. — Бо йошта трохи кисла. А якщо будете закручувати на зиму, то і стерилізувати не треба — в ягодах немає кісточок. Щоб збереглося побільше вітамінів, я компот не варю. Насипаю чверть трилітрової банки йошти і малини, стакан цукру і заливаю все крутим кип"ятком. Після того, як закрутив, банку перевертаю і закутую двома одіялами.

Минулого року Іван уперше зробив вино з вишні й смородини.

— Мама каже, що це вино корисне від грипу, коли тепле, а смородина гемоглобін підвищує, — розповідає. — Беру 1,5 кілограма ягід, кіло сахару і 1,5 літра води. Все перемішую і переминаю руками. Сім днів воно повинне бродити. Щодня перемішую дерев"яною ложкою. Потім проціджую, жмих викидаю, а бутиль ставлю під водяний замок — виводю трубочку від медичної системи, щоб вуглекислота вийшла.

Вино має стояти в теплому місці п"ять-шість тижнів.

— Воно грає цей час, тому його краще не торкатися. Потім переливаю у пляшки, закриваю корком від вина і ставлю в погріб. Через два місяці можна його пити.

Напій із кабачків нагадує ананасовий


— Дуже люблю ананаси в будь-якому вигляді. Раніше завжди купувала консервований сік цього плоду. А тепер закручую компот із кабачків, виходить як ананасовий сік, — розказує 32-річна Ольга Ганевська з Вінниці.

Кабачки для компоту потрібні дозрілі, злегка жовті.

— Чищу їх від кожури, розрізаю на чотири часті, ложкою вичищаю серцевину, — продовжує Ольга. — Потім ріжу на кубики так, щоб нагадували консервовані ананаси. Доки цим займаюся, ставлю варити сироп. На кожен літр води беру стакан сахару.

У банки жінка розкладає по жменьці аличі.

— Алича повинна бути жовтою, бо червона портить колір кабачків, — каже. Поверх аличі насипає порізані кабачки. Вони займають майже третину банки. — Тепер чекаю, щоб закипів сироп. Заливаю, накриваю залізними кришками, даю вистигнути. Можна ще зверху накрити чимось теплим, щоб краще упарилися.

Коли рідина охолола, господиня зливає її назад у каструлю, знову доводить до кипіння. Тоді заливає і закатує.

— Банки не перевертаю, а просто гарно закутую, — продовжує. Накриває їх рушником, а зверху — старою пуховою хусткою. — Компот люблю відкривати на Новий рік і на святки. Він тоді добре настоюється, і справді нагадує ананасний сік.

Валерія ВІКТЮК

Зараз ви читаєте новину «Дев"ятикласник Іван Поляруш варить компоти з йошти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути