
"Моя дівчина заявила, що прийде до мене додому на романтичну вечерю за однієї умови: я маю собствєнноручно приготувати страви, — зізнається киянин Сергій Скочій, 28 років. — Окрім яєшні, нічого не вмію. А тут романтика потрібна й ефект, щоб з ніг валив. За порадою звернувся до сестри Олени. Вона порадила кольорові пельмені".
Скочії готують для романтичної вечері пельмені. Олена каже, чого скільки класти, що за чим робити. Її брат усе виконує, хоч і не дуже вправно.
— Будуть помаранчеві, червоні й зелені, — пояснює. — Все у домашній страві має бути натуральним і корисним. Для кольору візьмемо моркву, буряк і пучок петрушки.
Сергій миє овочі й зелень. Моркву бере стару. Каже, що у ній хоч і менше соку, проте він яскравіший. У соковижималці спочатку вичавлює сік із кількох морквин. Далі — з червоного буряка, рідина біжить майже чорна.
— Петрушку переб"ємо у блендері, — кладе пучок зелені у стаканчик і вмикає прилад. Вийшла не дуже соковита маса. — Давай доллємо трохи води.
У зелену масу ллє третину склянки кип"яченої холодної рідини. Не вимикаючи блендера, вбиває яйце. Як рідина стала однорідною і на поверхні з"явилася зелена піна, припиняє збивати.
— Передчуваю, має вийти оригінально і смачно, — ковтає слинку Олена.
Для тіста Сергій бере три невеликі глибокі миски. У кожну просіює борошно з сіллю, додає гашеної оцтом соди і вбиває по яйцю. Додає у борошно буряковий сік і вимішує бордове тісто. За потреби досипає борошно. Води не доливає.
Помивши від бурякового тіста руки, береться за оранжевий сік і замішує морквяне тісто. Останнє — блідо-зелене.
Найприкольніші — з вареною червоною рибою та з креветками
Начинки Скочії підготували заздалегідь: тушковані подрібнені печериці з цибулею і підсмажений фарш зі свинини з сіллю, перцем і цибулею.
— Найприкольніші — з вареною червоною рибою та з креветками, — додає Олена. — Стейк лосося ми відварили у соленій воді. Потім відділили від кісток і шкіри, розім"яли виделкою та додали лимонного соку.
Креветки для начинки Сергій обсмажив у олії з подрібненим часником.
— Спеціально взяли багато начинок, щоб кожен пельменчик був несподіванкою і відкриттям. Так їх і більше з"їси, — дістає з холодильника начинки в прозорих упаковках.
Посипає стіл борошном і дерев"яною скалкою розкачує темне бурякове тісто. Чаркою видавлює кружальця і ліпить пельмені.
— Начинку братимемо хаотично — так цікавіше, — Сергій кладе на кружальце тіста кілька креветок. — Це мої перші власноруч приготовлені пельмені, тому зовні не дуже гарні виходять. Але, думаю, смак і колір покорять Жанет.
Сирі пельмені складає на посипану борошном тацю. Як усі зліпив, ставить на вогонь три каструлі з водою.
— Щоб перші не охололи, поки варитиму решту, — пояснює.
У киплячу воду для пельменів додає сіль, кілька горошин чорного перцю і лавровий лист.
— Кинь ще дрібку лимонної кислоти — вона має стабілізувати колір, — радить сестра.
Через бурякові пельмені вода стає рожевою. Спершу тісто залишилося таким же яскравим. Потім кілька хвилин пельмені переварили, вони зблідли і стали з темно-синім відтінком. Оранжеві й зелені — кольору не змінили, навпаки стали яскравішими. З готовими начинками вони варяться швидко. Гарячі пельмені Сергій змащує вершковим маслом.
До страви він приготував кілька соусів. Збив міксером домашню сметану, перемішав майонез із томатним соусом і вичавив у піалу лимонний сік.
Пробуємо страву. У гарячих пельменях смаку овочів-барвників не відчувається, лише начинки. Тісто пухке, кольорове. Ті, що з морепродуктами, найліпше смакують із лимонним соком, м"ясні — з майонезно-томатним соусом, грибні — зі сметаною.
— У зелених трішки відчуваються волокна стебел петрушки. Мабуть, треба брати лише молоде листя, — зауважує Олена.
Лінивці смажать із цибулею
Киянка Надія Марешевська, 61 рік, готує ліниві пельмені. Продукти бере такі ж, як і для звичайних.
— У нас велика сім"я — не наліпишся, а нагодувати треба усіх, — розповідає вона. — Виручають лінивці.
Для цих пельменів Марешевська готує тісто з молока, яєць, борошна. Розкачує його у тонкий пласт і змащує м"ясним фаршем. Потім згортає рулетом і ріже по 0,5–1 см.
— Один мінус — їх не вариш, а смажиш. Можна разом із цибулею.
Коментарі
1