пʼятниця, 15 серпня 2014 05:10

Черкаський рулет із маком не черствіє дві доби
2

Фруктові рулети їдять з медом та маком

— Моя баба казала: із води та муки пече баба шулики, — каже Юлія Жиденко, 30 років, провідний інженер-технолог підприємства "Черкасихліб". — Шулики — це смажені пиріжки з маком, які на Черкащині пекли до свята Маковія, 14 серпня.

Їх замішували на воді й випікали на сковороді. Робили сироп із маку та меду.

— Стояла тарілка на столі, і всі з неї коржики брали та із сиропом їли. А біля ікони цілий рік стояв освячений маківник. Насіння з нього у воді розчиняють і дають, як хтось хворіє. Худобі також. На Черкащині маком обсипали всяку новопримножену тварину. Приказували: щоб було в господарстві стільки тварин, як у маківці зернин.

Каже, у місті народних звичаїв мало хто дотримується, але попит на вироби з маком на свята зростає.

— На Маковія булок із маком купляють удвічі більше. Кожен хоче на стіл поставити. Ми випускаємо маковий та маково-фруктовий рулети. Робимо солодке дріжджове тісто. Мак мелемо на м'ясорубці, додаємо цукор та яйце. Для фруктового кладемо повидло. Випікаємо в печах у формах. Не черствіє наш рулет дві доби. Їдять його так, як шулики — із медом та маком.

19 серпня в Україні відзначають другий, або яблучний Спас. До Спаса не їли яблук. Відтоді на Спаса печуть яблука. Верхівку з хвостиком відрізують, виймають середину з насінням, кладуть туди мед або цукор і запікають у печі. Готують пироги й струделі з яблучною начинкою. Їдять їх з узваром або грушівником — киселем зі свіжих груш.

— Цього року ми до Спаса випустили новий виріб "Штрудель яблучний", — каже Юлія Жиденко. — Хотілося чогось нового, цікавого. Рецепт самі придумали. Штрудель цей невеликий, прямокутний. У начинку йдуть мак та яблука. Зверху посипаний корицею. Дуже добрий до чаю та кави.

Сьогодні ТОВ "Черкасихліб ЛТД" посідає почесне третє місце в Україні за обсягами виробниц­тва та є лідером зі впровадження нових технологічних ліній і процесів. Третина продукції комбінату — це хліб. 22% — булочні вироби, асортимент яких щороку змінюється та поповнюється новими рецептами.

Зараз ви читаєте новину «Черкаський рулет із маком не черствіє дві доби». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути