— На початку червня заготовляю бузиновий цвіт. Роблю з нього лікер. Нагадує липовий чай, який п'янить, — розповідає 37-річна Олена Матюх із селища Кегичівка Харківської області.
Кладу в банку вісім суцвіть бузини. Їх не мию. З одного лимона знімаю цедру і нарізаю м'якоть півкільцями. Інший ріжу зі шкіркою. Усе додаю до бузини. Наливаю пів літра горілки і закриваю кришку. Ставлю банку в темне прохолодне місце на добу. Тоді наливаю цукровий сироп. Для нього кип'ячу по склянці води та цукру, охолоджую. Готову суміш настюю в тому ж місці два дні. Тоді проціджую напій, залишаю тільки шкірку лимона. Ставлю лікер на тиждень у погріб і переливаю у пляшку. Перед вживанням ще два-три дні має постояти в холодильнику.
Коментарі