понеділок, 20 січня 2020 07:51

Бурякові макарони заправляють сиром

Автор: ФОТО З САЙТА SVEKOLNYE-MAKARONY/KLOPOTENKO.COM
  Домашні макарони фарбують бурячковим соком.  Весь процес приготування займає пів години
Домашні макарони фарбують бурячковим соком. Весь процес приготування займає пів години

Столичний кулінар 33-річний Євген Клопотенко зібрав 110 рецептів для збалансованого шкільного харчування. Радить страви, які діти охоче споживатимуть.

— Не всі школярі люблять макарони і сир, — каже Євген Клопотенко. — Пропоную пофарбувати їх. Підійдуть буряк, шпинат, куркума. Кольорові страви виглядають привабливіше. Бурякові макарони з сиром виходять яскравими і ніжними, подобаються всім.

Для приготування вистачить 30 хвилин. Потрібно 180 грамів борошна, 50 грамів кисломолочного сиру, один жовток, 20 мілілітрів бурякового соку, одна столова ложка соняшникової олії, 20 грамів вершкового масла та сіль.

Буряк натираю на дрібній тертці і віджимаю сік. Просіюю борошно і замішую круте тісто з жовтком і буряковим соком. Викладаю його в миску і ­ставлю у холодильник на 15 хвилин.

Тісто розкачую товщиною 2 міліметри. Нарізаю смужками шириною до 1 сантиметра. Відварюю протягом 2 хвилин у підсоленій воді з соняшниковою олією. Викладаю на тарілку і додаю вершкове масло і сир. Перемішую, досолюю.

Дітям сподобається мандариновий кекс. Цитрусовий аромат ідеально поєднується з хрусткими горішками.

– Для приготування беру 125 грамів борошна, 125 грамів цукру, 150 грамів вершкового масла, 150 грамів міксу горішків, три яйця, чотири мандарини, одну чайну ложку розпушувача, шоколад.

Часточки мандаринів викладаю у сковорідку і посипаю трьома столовими ложками цукру. Карамелізую, щоби з них виділився сік: якщо цукор починає пригорати, доливаю води.

Яйця збиваю з цукром до білої маси. Просіваю борошно. Яєчно-цукрову суміш з'єдную з маслом, перемішую. Нагріваю її на водяній бані, поки масло не розтопиться. Додаю борошно. Далі — мікс із горіхів і карамелізовані мандарини. Перемішую. Форму для кексу змащую маслом і викладаю у неї тісто. Випікаю у розігрітій до 180°C духовці 30–40 хвилин. Готовність кексу перевіряю дерев'яною шпажкою.

Готовий мандариновий кекс поливаємо зверху домашнім бейлісом. 200 г згущеного молока заварюємо із двома жовтками на водяній бані, постійно помішуючи. Коли маса загусне, вливаємо 50 мл коньяку і добре перемішуємо.

– Можна зробити декор із мандаринів. Топлю на паровій бані чверть плитки шоколаду і занурюю у нього часточки мандаринів з одного боку, потім викладаю на пергамент. Коли шоколад застигне, кладу на кекс.

Нагетси подають із журавлиним соусом

— Нагетси вважають шкідливою стравою, бо їх продають у ресторанах швидкої їжі, — говорить столичний кулінар 33-річний Євген Клопотенко. — Якщо їх готувати самостійно, то будуть смачними і корисними.

За рецептом виходить дві порції. Підготовка інгредієнтів забере 10 хв., приготування — пів години.

Для страви потрібно 300 г курячого філе, двоє яєць, 100 г борошна, жменя панірувальних сухарів, паприка, сіль і перець за смаком.

– Роблю фарш із курячого філе. Додаю паприку, сіль, перець і формую нагетси. Занурюю спочатку в борошно, потім — у збите яйце і обвалюю у панірувальних сухарях. Викладаю на деко і ставлю на 20 хвилин у духовку, розігріту до 180°C. Так вони виходять кориснішими за обсмажені на олії.

До нагетсів готую журавлинний соус. 100 грамів ягід змішую із 40 грамами цукру і варю на повільному вогні 15 хвилин. Знімаю та перебиваю блендером. Додаю столову ложку меду.

Зараз ви читаєте новину «Бурякові макарони заправляють сиром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути