понеділок, 18 березня 2013 05:15

Млинці з лікером запалюють на сковорідці

Автор: фото: Євген Колесник
  Французький кондитер Ніколя Буссан запалює лікер у сковорідці з млинцем. Проводить майстер-клас у столичному ресторані ”Фермонт Гранд Отель”
Французький кондитер Ніколя Буссан запалює лікер у сковорідці з млинцем. Проводить майстер-клас у столичному ресторані ”Фермонт Гранд Отель”

Найтитулованіший шеф-кондитер Франції Ніколя Буссан радить на Масляну готувати млинці "Креп Сюзетт". На запрошення столичного ресторану Fairmont Grand Hotel Kyiv навчав киян їх робити.

— Це мій варіант найвідоміших французьких млинців. Уперше їх приготували у XIX столітті на Лазуровому березі в Монако. Там відпочивав англійський принц із коханою Сюзетт. Запросив її у ресторан. Замовили млинці, политі лікером. Якраз тоді на кухні був знаменитий кулінар Огюст Ескоф'є — спостерігав за роботою кухарів. Один із них випадково полив млинці алкоголем ще на плиті. Вони загорілися. Страва так сподобалася принцу, що назвав її на честь коханої.

Змішує 3 ч. ложки цукру, дрібку солі та 110 г борошна. Вливає двоє яєць, 250 мл молока і перемішує. Поступово вливає чверть склянки світлого пива.

— Це потрібно, аби тісто було легке. Тоді вливаю столову ложку лікеру, додаю 25 грамів подрібненого вершкового масла. В класичному рецепті масла більше. Якщо є час, залишаю тісто на ніч у холодильнику.

Смажить млинці на добре розігрітій сковороді, злегка змащеній маслом. Наливає потрохи рідкого тіста. Має вийти 15 штук по 20 сантиметрів у діаметрі. Французькі млинці тонші за українські.

— Для соусу карамелізую цукор. Висипаю три чверті склянки на суху тефлонову сковорідку з високими краями. Вмикаю сильний вогонь і постійно помішую вінчиком.

Новачкам радить готувати на малому вогні.

— Це довше, але точно не перепалите. Можна час від часу знімати і охолоджувати. Цукор має стати золотистий. Тоді всипаю цедру з одного лимона й одного апельсина, натерту на дуже дрібній тертці. Трохи струшую сковорідку, щоб усе перемішалося.

Вливає по краю сковорідки склянку апельсинового соку і столову ложку лимонного. Мають бути теплі, інакше карамель не затвердне. Ще раз струшує. Помішує соус, доки соки не випаруються. Тоді зменшує вогонь і розтоплює на сковороді півпачки масла.

— Додаю трохи крохмалю, розведеного у воді, щоб зв'язати соус. Має вийти середньої густини.

Відкладає трохи сиропу на меншу сковорідку й дає покипіти. Тоді викладає млинець і поливає його соусом. Складає навпіл і дає трохи проваритися. Вливає у сковороду півсклянки лікеру і підпалює.

— Для цього десерту найкраще смакує лікер "Гран Марньє" з коньяку і диких зелених карибських апельсинів. Додає млинцям пряний присмак. Також добре поливати алкоголем, витриманим у дубових бочках — коньяком, ромом, віскі, кальвадосом. Аромат краще розкривається.

Дає покипіти 2 хв. Продовжує поливати млинець соусом, щоб добре просочився.

— У французьких ресторанах ці млинці готує метрдотель перед гостями. Викладає на білу тарілку складеними вчетверо і поливає соусом. Їдять гарячими.

У начинку кладуть ікру та лосося

28-річна Вікторія Сіромаха з Вінниці на Масляну смажить млинці із солоного тіста.

— Солодкі не дуже люблю. Кладу солоний лосось і звичайний оселедець. Добрі з червоною ікрою. Також купую помідори чері та просмажую їх з часником. Учора лишалася гречана каша і запечена свинина. Дрібно порубала її, змішала з гречкою і зеленою цибулею. Чоловіку на сніданок дуже сподобались. До кожної з цих начинок можна додавати варені яйця.

Також у млинці загортають грибний фарш. Консервовані гриби мелють у м'ясорубці, засмажують із цибулею. Перетирають м'який сир до стану пасти, солять і змішують із посіченим свіжим кропом. Аби начинка не висипалася з налисників, їх згортають конвертом.

Зараз ви читаєте новину «Млинці з лікером запалюють на сковорідці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути