— Варені вареники ніколи не зрівняються з печеними. Вони хрусткі й ароматніші. Роблю білоруські кундюми з грибами, — розповідає 54-річна Зінаїда Гавриш із міста Черкаси. — Ці вареники спочатку печу в духовці, а потім тушкую в сметані.
Для тіста змішує склянку борошна і півсклянки манної крупи. Наливає півсклянки окропу і 2 ст. л. олії. Додає 1/3 ч. л. солі і швидко перемішує ложкою. Викладає тісто на стіл і вимішує його, щоб стало м'яким, а не липким. Загортає в плівку і кладе в холодильник.
— Для начинки беру лісові гриби. Куплені печериці не підійдуть. Вони не м'ясисті й не такі ароматні. Зараз вже з'являються в лісах і посадках гриби. Якщо немає вдома свіжих, підійдуть морожені.
Варить 200 г грибів у підсоленій воді 10 хв. Чистить і подрібнює цибулину. Обсмажує на олії до золотистого кольору. Додає нарізані відварені гриби. Півсклянки гречаної крупи заливає склянкою води. Доводить до кипіння. Зменшує вогонь і варить до випаровування рідини. Знімає з плити і тримає під кришкою 10 хв.
— Замість гречки можна брати рис. Робила також із квасолею. Треба взяти банку консервованої. Розім'яти виделкою і змішати з грибами.
Гречку після настоювання обсмажує з грибами 3–4 хв. Приправляє 1/2 ч. л. солі й чорного меленого перцю. Перемішує.
Починає ліпити вареники. Розкочує тісто в тонкий пласт і ріже на квадрати зі сторонами 5 см. Кладе на середину кожного по столовій ложці начинки. Ліпить краї тіста у формі трикутника і перекладає їх на змащене олією деко. Ставить у духовку за температури 200°С до зарум'янення. Перекладає вареники в горщики.
Поливає грибним відваром і 0,5 склянки сметани. Накриває фольгою і ставить у духовку на 15 хв. Виймає, розкладає по тарілках. Посипає подрібненою петрушкою.
— Щоб страва була пікантніша, приправляю подрібненим часником або смаженою цибулею.
Коментарі