Ексклюзиви
понеділок, 20 березня 2017 07:50

Березовий сік із лимоном чистіший і прозоріший

Автор: ФОТО З САЙТА www.livejournal.com
  Березовий сік консервують у березні і квітні
Березовий сік консервують у березні і квітні

— Найсолодший березовий сік — із дерев, що ростуть у піску. Якщо ґрунт болотистий, цукрів менше, — каже Степан Митюк, 64 роки, із с. Іркліїв Чорнобаївського району на Черкащині. Щовесни заготовляє березовий сік. Робить із нього квас. Консервує.

Березовий сік відновлює сили і виводить токсини.

— Консервувати просто: закип'ятити, сипнути столову ложку цукру, дрібку лимонної кислоти і закрутити в бутель. Можна зробити квас чи сироп.

— У холодильнику березовий сік зберігається дві доби. Потім закисає, починає бродити. Проте корисних речовин не втрачає — навпаки, накопичує молочну кислоту.

Розливає сік у пластикові пляшки. Вкидає по шматку лимона. Закручує і відносить у погріб на зберігання. За кілька тижнів напій забродить. Можна втамовувати спрагу. Готувати на ньому окрошку.

— Саме робота на городі розпочнеться — лише встигай. Тому різкий і кисленький квас зі смаком та запахом лимона якраз в пригоді стане. Вкидають сухофрукти — ізюм, курагу, сушені сливи, яблука й груші. Для аромату — лимонну й апельсинову цедру. З лимоном краще зберігається, він перешкоджає утворенню плісняви під кришкою. Навіть до наступної весни такий квас не мутніє, лежить чистий і прозорий, мов сльоза.

Цукор у пляшки не кладе, каже, сік втрачає користь. Уже коли наливає прохолодний квас у склянку, розмішує чайну ложку меду, може сипнути дрібку імбиру. Так корисніше.

— Раніше сік наливали в дубову бочку, ставили у льох, кидали в неї рамку з вощиною, пригоршню сушки. Виходив чудовий квас. До речі, справжній квас — це продукт бродіння, сквашування. Звідси й назва. Лише такий, а не підробний купований, має бактерицидні якості.

Із березового соку готують сидр і крюшон

— На основі свіжого соку, доки він є, варто заварювати чаї, варити компоти, робити різні коктейлі, — каже киянка Валентина Назарова, 57 років. — Я готую сидр: 10 літрів березового соку змішую з 2 літрами білого вина, додаю 3 кілограми цукру і чотири дрібно порізані лимони. Каструлю щільно закриваю і ставлю в холодне місце на два місяці. Проціджую, розливаю в пляшки, закупорюю і витримую два тижні.

Пробувала крюшон робити. Змішала по літру березового соку та сухого білого вина, склянку цукру, вкинула мороженої полуниці, смородини, вкришила півлимона. Поставила в холодильник на три-чотири години. Процідила. Коли наливала в келихи, кидала кілька кубиків льоду. Дуже смачний вийшов.

Зараз ви читаєте новину «Березовий сік із лимоном чистіший і прозоріший». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути