Шеф-кухар ресторану "Караван" 38-річний Айказ Бадолян готує баранячу ногу. Запікає її в тісті. Це одна із його фірмових страв на мусульманський Новий рік, який був 22 березня.
Прісним тістом обліплює шматок м'яса завважки 4 кг.
— Бараняча нога — улюблений рецепт мого діда, — каже кухар. — Ми традиційно купували баранину за тиждень до Нового року. Маринувати її сіллю, перцем, додавали багато моркви, цибулі та часнику. Щодня ногу діставали із холодильника і змащували таким маринадом. А на свято загортали у тісто й запікали в духовці.
Із листкового тіста Айказ Бадолян також робить пиріжки. Його радить купувати в магазині, бо робити самотужки довго.
— Мало яка господиня зможе спочатку вимішувати три години, потім стільки ж часу тримати в холодильнику і знову три години вимішувати. Із тіста невеликим стаканом вирізаю кружечки. Кладу всередину порізані шпинат, петрушку, кріп, цибулю та кінзу. Нічим не змащую, бо сама по собі зелень дуже соковита. А маслянисте тісто під час варки пускатиме жир. Загортаю кружечки, як вареники, й запікаю 20 хвилин у духовці при 180 градусах.
До пиріжків кухар подає "Халісу". Це страва із пророщеної пшениці, курятини та лаваша.
— Курку варю шість годин, щоби м'ясо відокремилося від кісток і перетворилася на одне ціле із бульйоном. На порцію треба зо 300 грамів курятини. До неї відварюю 150 грамів пшениці, змішую. Кладу 100 грамів вершкового масла, сіль, перець. І руками рву шмат лаваша. Салат має настоятися кілька годин, доки лаваш не розмочиться і страва не стане, як каша.
Коментарі