На дні народження моєї подруги стіл ломився від страв.
Була запечена риба, голубці, салати, тушковані кальмари. А я подивлялася на тарілку зі смаженими грибами — обожнюю їх і всі грибні страви! Господиня, Оксана Єрмолаєва, 38 років, припрошувала гостей.
Коли тарілка спорожніла, Оксана зізналася:
— Грибами тільки пахне. Це баклажани, приготовлені за спеціальним рецептом.
— Не може бути, — зробилися круглі очі у гостей. — Я не їм баклажанів! — додав один із них.
Рецепт "грибних" баклажанів Оксані дав кухар ресторану грузинської кухні. Візьміть три-чотири молоді баклажани (більше не треба, бо доведеться смажити за два рази). Почистіть від шкірки і наріжте соломкою середнього розміру (чотири-п"ять сантиметрів завдовжки, один — завширки). Якщо є великі зернятка їх треба вирізати, щоб не було помітно, що це не гриби.
Нарізаний овоч покладіть у миску, вбийте яйця — з розрахунку одне яйце на один баклажан. Поставте на холод щонайменше на дві години, а краще — на цілу ніч.
У сковороді посмажте на олії велику цибулину, а потім викладіть туди "замариновані" баклажани. Кришкою не накривайте, бо вони тушкуватимуться, а не смажитимуться. Готуйте на середньому вогні, поки вони не стануть коричневими, — розповідає Оксана. — Секрет у тому, що за п"ять хвилин до готовності треба додати чайну ложку будь-якої грибної (!) приправи і більше не солити. До гарячих або холодних баклажанів можна додати трохи майонезу чи сметани, прикрасити зеленню.
Я й собі спробувала приготувати "грибні" баклажани. Зробила все за рецептом. Але овочів нарізала забагато. Ще й сковорідку взяла — для тушкування: масивну, з товстими стінками. Грибів не вийшло. Але на вечерю були смачні смажені баклажани.
Що потрібно
Чотири баклажани, четверо яєць, цибулина, столова ложка грибної приправи, олія.
Коментарі