На Донеччині:
52-річна Валентина Денисова із села Свободне Тельманівського району Донецької області на Святвечір готує три види куті.
— Один рецепт куті дістався мені від бабусі, — розказує господиня. — Це кутя, де багато маку і немає юшки. Мак замочую в теплій воді, добре розтираю, вимішую з цукром. Окремо варю пшеницю-арновку.
Спочатку пшеницю треба обчистити — збризнути водою і потовкти. Коли зійде лушпиння, вона стане білою. Потім добре промити і варити до готовності. Змішати з маком, додати розпарені м"які родзинки.
Для мами Валентина Миколаївна готує кутю з юшкою. Також варить арновку. Але додає густий компот із сушок.
– Півкіло сушок беру на два літри води. Можна і більше, бо компот має бути насиченим і солодким. І настоюється не менше ніж три години.
Сама Денисова найбільше любить кутю з рису.
— Рис варю у двох водах. Перший раз наливаю води значно більше, ніж треба для варіння. Як закипить, за кілька хвилин зливаю. Бо та слизька юшка псує смак. Заливаю рис чистою водою удруге і варю до готовності. Замість компоту змішую кип"ячену воду з цукром і медом. Додаю багато родзинок, волоських горіхів. А вже коли розкладаю по тарілках, прикрашаю дрібними цукерками — карамельками, льодяниками. Торік діти запропонували покласти цукати — сушені шматочки ананаса.
Ірина ГЕРМАНЮК
На Львівщині:
55-річна Ірина Кузяк із с. Зимна Вода піді Львовом купує у магазині півкілограмовий пакет пшениці, який так і називається — "Кутя".
— Добре її промиваю, заливаю холодною водою і відставляю, аби набухла, — розказує жінка. — Якщо замочую на ніч, то кутя вариться 10–15 хвилин.
Ірина Іванівна заливає мак гарячим молоком, доводить до кипіння, проціджує і розтирає у макітрі макогоном, поки мак побіліє.
— Цю справу доручаю сину, бо там треба силу прикласти, — додає господиня. — Волоські горіхи перед тим, як кидати у кутю, трошки підсмажую на сковорідці. Розводжу у кип"яченій воді мед і розмішую з цим кутю, додаю родзинки. У кінці обов"язково вливаю столову ложку коньяку. Він надає особливого аромату.
Львів"янка Ольга Самагальська додає, що у їхній родині до куті, окрім горіхів і родзинок, додають курагу.
На Закарпатті:
Жителька села Кваси Рахівського району на Закарпатті Фрозіна Копелюк розповідає такий рецепт куті:
— Півкілограма пшениці варю на маленькому вогні близько двох годин. Додаю горіхи, мед і цукор. Кутю з усіма складниками слід ще трохи потримати на плиті та відставити.
На Івано-Франківщині:
На Івано-Франківщині до куті, окрім горіхів та родзинок, радять додавати квітковий мед. Кажуть, гречаний може зіпсувати смак.
— Мед розчиняють у кількох склянках води, — каже 69-річна Надія Ліщик із с. Потік Рогатинського району. — Якщо господарі люблять рідку кутю, додають півлітри і більше води, якщо густу — обходяться двома склянками.
До готової куті кладуть ванільний цукор або мелену корицю.
Коментарі