Коли достигають перші яблука, поляки готують із них солодкі рацуди. Їх смажать в олії. Барбара Ченчіата, 46 років, із польського міста Хелм, що на кордоні з Україною, частує гостей рацудами із різних фруктів.
— Це польська страва, яку готують майже скрізь. Але кожна господиня має власний рецепт. Я беру кілограм борошна та 10 ложок молока. Додаю ванільний цукор, дрібку солі й чотири яйця.
Тісто добре вимішує. Воно виходить густішим, як на оладки. Потім кидає в нього полуниці чи вишні без кісточок. З яблук і груш перед тим знімають шкірку, ріжуть на невеликі шматки.
— Літр олії вливаю в невелику каструлю та доводжу до кипіння. Умочую в неї столову ложку. Поки вона гаряча, зачерпую фрукт із тістом. Опускаю його в олію. У каструлю вміщуються п'ять-шість рацуд одночасно. Смажаться не більше хвилини. Виймаю ту, що потрапила в олію першою. Одразу додаю ще одну ложку із тістом. Так і обсмажуються, як на конвеєрі.
Готові рацуди викладають на тацю, застелену пергаментом. Коли із них стече олія, обкачують у ванільному цукрі та подають на тарілці. За формою нагадують пампушки.
Коментарі