"Таких смачних пиріжків з дитинства не їла"

Випічку посипають кунжутом

— У розпалі малиновий сезон — саме час готувати солодку випічку. Бо ніщо так не підіймає настрій, як аромат домашніх пиріжків із цими рожевими ягодами, — розповідає 50-річна Ольга Кулікова з Києва.

— Знайшла новий рецепт. Таких смачних пиріжків із дитинства не їла. Для опари нагріваю 300 мілілітрів молока до 30 градусів. Розводжу в ньому 25 грамів свіжих дріжджів "Духмяна Хата". Вони допоможуть швидко підняти тісто й зробити випічку пухкою. При цьому не надають специфічного дріжджового смаку. Всипаю чайну ложку цук­ру та 60 грамів просіяного борошна й розмішую. Настоюю 40 хвилин у теплому місці.

Опару настоюють 40 хвилин

В опару вбиваю яйце, додаю дрібку солі та 30 грамів цукру, перемішую. Додаю 500 грамів просіяного борошна і 50 грамів розтопленого масла. Замішую тісто. Накриваю рушником і ставлю в тепле місце на годину, щоб підійшло. Якщо вивалюється з миски — злегка обминаю руками.

Для начинки змішую 500 грамів малини і 150 грамів цукру. Якщо ягоди заморожені, додаю чайну ложку крохмалю. Завдяки цьому начинка не тектиме. Відщипую шматок тіста, формую круг і на нього — начинку. Заліплюю пиріжок і викладаю на деко, застелене пергаментом. Те саме роблю з рештою тіста. Пиріжки залишаю на 20 хвилин, щоб підійшли. Змащую яйцем і посипаю кунжутом. Випікаю за температури 180 градусів 25–30 хвилин.

  Тісто на пиріжки замішують на молоці. Годину настоюють у теплі, щоб підійшло. Має бути м'яке та еластичне
Тісто на пиріжки замішують на молоці. Годину настоюють у теплі, щоб підійшло. Має бути м'яке та еластичне

Смачні також смажені пиріжки із малиною. На їхнє приготування витрачається набагато менше часу.

Нагріваю 250 мілілітрів води до 35 градусів. Якщо вона буде холодна чи гаряча, тісто не вдасться. Всипаю чайну ложку цукру та додаю 25 грамів пресованих дріжджів "Духмяна Хата". Беру саме їх, бо ніколи не підводять. Всипаю склянку просіяного борошна та настоюю опару 40 хвилин. Тоді додаю чайну ложку солі, пів чайної ложки цукру та склянку борошна й замішую тісто. Щоб було еластичне й не прилипало до рук, вливаю дві столові ложки олії. Для начинки змішую 400 грамів малини і 100 грамів цукру. Відщипую шматок тіста й формую пиріжки. Смажу на розігрітій олії 15 хвилин на середньому вогні. Викладаю на паперовий рушник, щоб забрати ­зайвий жир.

2 метри завдовжки та 20 см завширшки мав найбільший в Україні малиновий пиріг. Його приготували в селі Костівка Брусилівського району Житомирської області торік. Десерти з цією начинкою стали такі популярні, що на їхню честь 2015 року вигадали окреме свято — день пиріжків із малиновим варенням. Його відзначають 19 липня.

Зараз ви читаєте новину «"Таких смачних пиріжків з дитинства не їла"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути