Ексклюзиви

Школярів заборонили годувати ковбасами
3

Школярі Жмеринської школи-ліцею у Вінницькій області беруть обід у їдальні. ”У меню немає смажених або шкідливих продуктів. Усі їжа збалансована та корисна, — розповідає директор закладу Оксана Кочура. — Щоранку учні початкових класів знайомляться з меню, що представлене на дошці в картинках з описом. Самі обирають страву до смаку”
Фото: ZHMERYNKA.CITY
Голова асоціації дієтологів України Олег Швець: ”Батьки мають виховувати культуру харчування в дітей із двох років. Разом обирати продукти, готувати”

Із 1 січня в загальноосвітніх школах заборонили годувати учнів сосисками, ковбасами та рибними консервами. Обмежили споживання продукції з високим вмістом солі й цукру. Цього вимагають санітарні норми для шкіл, що почали діяти з 2021 року. Їх розробило Міністерство охорони здоров'я.

На території навчальних закладів заборонено продавати чипси, газовану воду, енергетичні та кавові напої. У раціоні школяра мають бути злакові, овочі, фрукти та ягоди, молочні продукти.

У вересні в школах запровадять нове меню, що розробляє група дієтологів і кухарів.

— Останні 20 років не було суттєвих змін у санітарних нормах, — каже 49-річний Олег Швець, президент Асоціації дієтологів України. — За цей час багато чого змінилося. Наука про здоровий спосіб життя і медицина зрозуміли роль харчування у здоров'ї людей.

Досі у шкільному меню домінували сосиски, були соковмісні напої. Вони шкідливі, провокують ожиріння, діабет, серцево-судинні захворювання.

Яке буде харчування у ­школі?

— Здорове та збалансоване. У другому етапі реформи затвердять норми харчування. Вони встановлять, які продукти, якої кількості й періодичності мають давати дітям конкретних вікових груп. Відповідний проєкт постанови Кабінету міністрів підготовлений.

Шкільне меню складатимуть залежно від пори року. Восени даватимуть більше сезонних фруктів — слив, яблук, винограду. Взимку — цитрусових і бананів. Норми харчування врахують фізіологічні потреби.

Проблемою є смакові уподобання дітей. На них впливає рек­лама, маркетинг у супермаркетах і закладах громадського харчування. Вони пропагують солодку й солону їжу, жирні страви. Ми маємо йти проти цього. Зробити, щоб смакові уподобання школярів були здорові. Щоб їм ­подобалася рослинна їжа, яка корисніша за снеки. У новому шкільному меню страви і напої будуть мінімально солодкі й солоні.

Але діти не хочуть їсти свіжі овочі та фрукти.

— Якщо батьки прагнуть бачити дітей здоровими, то мають виховувати в них здорові смаки та вибір. Забороняти їсти шкідливі страви, газовані напої. Треба розуміти, що ці продукти стають причиною виникнення невиліковних хвороб.

Як виховувати в дітях культуру харчування?

— Термін культура харчування включає багато складових, — продовжує Олег Швець. — Це здоровий вибір, традиції української кухні, родинні звички. Батьки повинні стежити, що насамперед вони купують, готують і споживають. Мають демонструвати власним прикладом.

Культуру харчування варто виховувати з 2 років, коли дитина починає їсти за загальним столом. У такий період малеча не хоче пробувати нових страв. Батьки мають бути наполегливі. По 10–15 разів пропонувати здорову їжу. Разом ходити в крамницю, обирати продукти. Цікаво готувати і яскраво подавати страви. Таких речей не можна пропускати. Прогалин не надолужиш у дорослому віці.

Як досягти різноманіття у шкільному харчуванні?

— У меню мають бути різні продукти. Свіжі овочі та фрукти — щодня, м'ясо, риба й молочні продукти — кілька разів на тиждень. Діти повинні їсти ягоди, бобові, злакові, насіння, горіхи, яйця.

Співвідношення має бути таке, щоб у дитини було нормальне співвідношення ваги до віку. Щоб калорійна та енергетична цінність обіду була витрачена за час фізичної активності без залишків.

Учні можуть самі купувати їжу в буфетах. Досі більшість страв у них були не корисними. Із 1 січня шкідливі продукти заборонені.

Який приклад у шкільному харчуванні школярів має наслідувати Україна?

— Ми переймали досвід Польщі, Словаччини, Португалії, Литви, Франції. Найкращим прикладом є Фінляндія. Там 70 років харчування у школах повністю безкоштовне та здорове. Враховані всі потреби дітей. Фіни сприймають шкільне харчування інвестицією у власне майбутнє, їдальні — важливим елементом соціалізації.

Постачальники продуктів зможуть дотримуватися нових санітарних вимог?

— Усі продукти є в наявності. Якщо виникнуть складнощі, то виробники мають під них підлаштовуватися, бо мова йде про здоров'я дітей.

Яка буде їжа майбутнього?

— Лікарям хотілося б, щоб зникли солодкі газовані напої, солодощі з трансжирами. Але можливості виробників більші за важелі впливу медиків.

Дорослим варто змінювати ставлення до харчування?

— Усі повинні їсти здорову їжу. Думка, що така є недосяжно дорогою, хибна. Звичайний слабосолений оселедець у кілька разів дешевший за ковбасу. І корисніший. Так само можна порівняти яблука й цукерки, сосиски та курку. Унаслідок неправильного харчування 60 відсотків українців мають надлишкову вагу. Дорослим треба менше пити алкоголю та висококалорійних газованих напоїв, більше рухатися.

Які смакові добавки надто шкідливі, а які можна споживати?

— Страх перед харчовими добавками перебільшений. Найнебезпечнішою є сіль. Спричинює серцево-судинні хвороби, від яких щороку вмирають понад 400 тисяч українців.

Зараз ви читаєте новину «Школярів заборонили годувати ковбасами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути