"Найпростіший кекс може бути неймовірно смачний"

Автор: INSTAGRAM/ЛІЗА ГЛІНСЬКА
  Переможниця проєкту ”Мастер шеф” Ліза Глінська яблучний пиріг пече з ванільною карамеллю
Переможниця проєкту ”Мастер шеф” Ліза Глінська яблучний пиріг пече з ванільною карамеллю

Ліза Глінська змащує десерт абрикосовим джемом

— Коли гості на порозі й часу обмаль, виручить перевернутий пиріг із фруктами — тарт Татен, — каже 38-річна Ліза Глінська, переможниця проєкту "Мастер шеф".

— Змішую 150 грамів борошна, 2 грами розпушувача для тіста й грам солі. Натираю на дрібній тертці 130 грамів масла й змішую із борошном до крихти. Додаю жовток із 40 грамами цукру. Замішую тісто. Розкачую круглий корж. Викладаю між двома листами пергаменту й ставлю в холодильник на 30–40 хвилин.

Для начинки в сотейнику розтоплюю 150 грамів цукру до карамелі. Виливаю на пергамент. Додаю ваніль. Чотири-п'ять очищених яблук нарізую начетверо. Застиглу карамель дрібно кришу. Половину викладаю в застелену пергаментом форму, розрівнюю. Далі — яблука. Посипаю рештою карамелі. Накриваю тістом. Печу при 180 градусах 30–35 хвилин. Готовий пиріг перевертаю на тарілку ще гарячим.

Чайний кекс — мій улюблений десерт. Приготувати нескладно. Наколотила, запек­ла й готово. Найпростіший кекс може бути неймовірно смачний.

Збиваю 150 грамів теплого масла зі 150 грамами цукрової пудри. Має посвітлішати й збільшитися в об'ємі. Вводжу троє яєць. Додаю дрібку ванілі, 180 грамів цукатів. Беру горіхи, журавлину, курагу й фісташки. Можете використати будь-які інші. Горіхи не забудьте обсмажити в духовці при 170 градусах 10–15 хвилин. Змішую 200 грамів борошна, 7 грамів розпушувача. Поєдную з масляною масою. Застелену пергаментом форму заповнюю на дві третини тістом. Випікаю за температури 170 градусів 35–40 хвилин.

Для сиропу доводжу до кипіння 100 міліліт­рів води, 50 грамів цукру й дрібку ванілі. Вливаю 20 мілілітрів рому. Якщо немає, то коньяку. Проварюю хвилину й знімаю з вогню. Щойно вийнятий із духовки кекс поливаю гарячим сиропом. Тоді він довго не пересихає й буде м'який. Змащую трьома столовими ложками абрикосового джему. Десерт зберігається тиждень.

Для приготування карамельного мусу вливаю у сотейник 30 мілілітрів води. Всипаю гіркою 100 грамів цукру, щоб не торкався стінок.

Перемішувати не потрібно, лише трохи нахиляти посудину, аби не кристалізувалася карамель. Коли стане коричнева, вливаю 180 мілілітрів гарячих вершків. Кидаю дрібку ванілі. Готую на середньому вогні до однорідності. Знімаю з плити й додаю 50 грамів масла, 4 грами замоченого у 20 мілілітрах води желатину, четверо жовтків. Цю масу перебиваю блендером. Вливаю 100 мілілітрів збитих вершків й обережно змішую. Готовий мус викладаю у форми й ставлю в холодильник на кілька ­годин.

Для карамельного желе 70 грамів цукру нагріваю в сотейнику до коричневого кольору. Вливаю 300 мілілітрів кип'яченої води й перемішую до розчинення. Поєдную із 10 грамами замоченого в 50 мілілітрах води желатину. Виливаю тонким шаром на силіконову форму, застелену харчовою плівкою. Ставлю в холодильник на 2 години. Потім нарізую дрібними шматками, викладаю поверх мусу й подаю до столу.

Зараз ви читаєте новину «"Найпростіший кекс може бути неймовірно смачний"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі