Короп запікають під картопляною шубою

Автор: ГАЛИНА ГУДЗОВАТА
  Смажену форель подають під вершковим соусом. Страву прикрашають розмарином, чебрецем і скибками апельсина
Смажену форель подають під вершковим соусом. Страву прикрашають розмарином, чебрецем і скибками апельсина

Дорадо начиняють морепродуктами

— Дорадо — риба з ніжним і солодкуватим м'ясом. Майже не має кісточок. Смачна, навіть якщо її лише приправити спеціями й запекти, — каже 59-річна Віра Мірка з райцентру Яворів Львівської області.

— Дві рибини масою кілограм очищую від луски та видаляю зябра. На спинці роблю два глибокі надрізи вздовж хребта. Надламую хвіст. Виймаю хребет з нутрощами. Утворюється "човник". Промиваю і просушую паперовим рушником.

Для начинки велику цибулину півкільцями обсмажую до м'якості на оливковій олії. Додаю 50 грамів подрібнених шампіньйонів. Готую ще 5–7 хвилин. Всипаю 100 грамів варених креветок і 70 грамів мідій. Якщо вони великі, то розрізую їх на троє-четверо. Додаю дві гілочки подрібненого кропу. Перемішую. Вливаю 50 мілілітрів 30-відсоткових вершків. Солю й перчу. Як закипить, вимикаю.

Натираю рибу ззовні та зсередини сіллю та перцем. Скроплюю оливковою олією і начиняю морепродуктами. Запікаю в розігрітій до 190 градусів духовці 35–40 хвилин. За 5 хвилин до готовності посипаю натертим твердим сиром.

— Рецепт коропа під картопляною шубою маю від мами, — каже 49-річна Альбіна Шах з Ужгорода Закарпатської області.

— Півторакілограмового коропа чищу та промиваю. Вздовж тушки роблю глибокий розріз із двох боків. Натираю сіллю та чорним перцем. Викладаю на змащене олією деко.

Одну-дві цибулини півкільцями обсмажую до золотистого кольору. Додаю улюблені приправи та зелень і начиняю рибу. Кілограм очищеної картоплі ріжу в кухонному комбайні тонкими скибками, як на чипси. Малими порціями обсмажую до напівготовності. Підсолюю. Викладаю на рибу, наче закутую в шубу. Відправляю в розігріту до 200 градусів духовку на 40 хвилин. Картопля має стати хрумкою та золотистою. Страва смакує з білим вином та салатами із зелені.

— Обожнюю вершкові соуси. Робила їх до кролика та курки. А от до риби вперше, — каже 52-річна Галина Гудзовата зі Львова.

— Я готую форель, але можна будь-яку рибу. Чищу, виймаю кістки й розділяю на філе. 2 години мариную в суміші з цедри з одного апельсина та соку з двох, дрібки солі, перцю, розмарину та чебрецю. Додаю трохи соку лимона.

Обвалюю філе в борошні. Обсмажую на маслі 3 хвилини з кожного боку. Готую соус. У маринад із риби додаю 50 грамів масла й чайну ложку оливкової олії. Доводжу до кипіння і тримаю ще 5 хвилин на слабкому вогні. Окремо збиваю вінчиком 100 грамів вершків і чайну ложку борошна. Вливаю в киплячу суміш. Швидко розмішую. За 2 хвилини, коли соус загусне, знімаю з вогню. Солю, перчу й додаю чверть чайної ложки коричневого цукру. Обсмажене філе поливаю соусом. Прикрашаю подрібненою петрушкою та скибками апельсина.

Зараз ви читаєте новину «Короп запікають під картопляною шубою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути