— Щороку чекаю травня, бо тоді зацвітають кульбаби, — розповідає 60-річний Володимир Демчук із Хмельницького. — З квіток готую лікер. Він покращує апетит і позбавляє хронічних закрепів.
250 грамів пелюсток без зелених "хвостиків" складаю в 3-літрову банку й засипаю 250 грамами цукру. Настоюю три тижні. Заливаю суміш 40-градусним самогоном й перемішую. Ціджу через кілька шарів марлі. Тримаю в холодильнику кілька годин і подаю до столу.
Для дружини готую лікер із фіалок. Цей напій має французьке коріння. Виходить ароматний і приємний на смак.
250 грамів пелюсток змішую у банці зі 150 грамами цукру та закриваю кришкою. Настоюю в темному місці тиждень. Вливаю 500 мілілітрів горілки, збовтую й залишаю ще на сім днів. Тоді ціджу через марлю. Зберігаю в холодильнику в скляному посуді.
Зі стебел фіалок готую інший напій. Їх 100 грамів заливаю літром 40-градусного самогону. Настоюю місяць в темному місці. Для сиропу в 2 літри кип'ятку всипаю 4 кілограми цукру. Розмішую до розчинення й охолоджую. Вливаю до настоянки й залишаю ще на 14 днів. Потім фільтрую й розливаю у скляні пляшки. Зберігаю в темному місці.
Коментарі