Тісто підходить годину
— Без домашнього хліба не обходиться жодне застілля, — каже 56-річна Катерина Зінченко із Дніпра. — За моїм рецептом виходить ароматний і з апетитною скоринкою.
Для випічки беру тільки дріжджі "Духмяна Хата". Бо точно знаю, що не підведуть. І хліб із ними пухкий, як паска. Відколи їх запробувала, то з іншими вже не печу. Навіть якось змагалися із сусідками, чий хліб вийде пухкіший. "Духмяна Хата" забезпечила мені перемогу.
Для опари у 100 мілілітрах теплої води розчиняю чотири чайні ложки цукру та 20 грамів дріжджів. Всипаю три-чотири столові ложки борошна й перемішую опару. Має бути, як густа сметана. Зазвичай беру пшеничне чи житнє борошно або готую суміш із різних сортів. Останній варіант дає пористу, еластичну м'якушку.
Тримаю опару в теплі 15 хвилин. Тоді додаю чайну ложку солі, дві столові ложки олії й вводжу частинами 400 грамів просіяного борошна. Коли тісто стає густе, вимішую руками. Має вийти м'яке й еластичне. Щоб не прилипало до посуду, скроплюю його 50 мілілітрами олії. Перекладаю в посудину й накриваю харчовою плівкою. Залишаю в теплому місці на годину, щоб підійшло.
Викладаю тісто на припорошений борошном стіл. Формую два батони. Накриваю рушником і залишаю на 20 хвилин. Якщо хочете отримати хрустку скоринку, перед випіканням змастіть вироби сумішшю з яєчного білка і столової ложки води. Печу хліб при 190–200 градусах 10–15 хвилин до золотистої скоринки.
— Завдяки "Духмяній Хаті" ви забудете про те, що випічка може не вдатися. Будь-який рецепт виходить з першого разу, бо дріжджі високоякісні, — говорить Світлана Паливода, керівник технологічного відділу французької компанії "Лесаффр Україна", що виробляє дріжджі "Духмяна Хата".
Ці дріжджі впораються з будь-якою випічкою. Ідеально підходять для складних рецептів — пиріжків, хліба, круасанів і різноманітної здоби з високим вмістом цукру, горіхів чи цукатів. Їх не треба попередньо активувати — можна одразу ж використовувати для замісу. Не мають специфічного дріжджового запаху. Це робить їх найкращими на ринку домашньої випічки. Вони забезпечують швидкий підйом тіста. Є основним складником, що надає хлібобулочним виробам характерної пухкої структури — робить їх об'ємними. На відміну від інших розпушувачів, дріжджі дихають, живляться і ростуть, як усі живі організми. При приготуванні тіста дріжджові клітини знаходять цукри для живлення, що дає їм змогу розмножуватися. При цьому виділяється вуглекислий газ, який і надає виробам об'єму.
Свіжість дріжджів "Духмяна Хата" подовжує спеціальна упаковка. Покриття HOT-MELT має бар'єрні властивості, тому клітини краще зберігають активність. Завдяки йому дріжджі не прилипають до упаковки.
Дріжджі зберігаються у холодильнику при температурі 0..+10°C місяць із дати виробництва. У морозилці — до пів року. Проте їх не можна повторно заморожувати, бо втратять підіймальну силу і тісто не виросте. Тож для зручності дріжджі краще розділити на порції. Головне, щоб температура залишалася однакова.
Коментарі