— Щовесни готую з березового соку шампанське. Шипить і виривається з пляшки, як справжнє. Напій солодкий, янтарного кольору, — розповідає Лідія Семенова, 63 роки, із селища Понінка Полонського району Хмельницької області.
— У банці змішую 100 грамів родзинок, три столові ложки цукру й склянку теплої води. Залишаю на три дні в темряві при кімнатній температурі. Цю закваску можна замінити на винні дріжджі. Звичайні не підійдуть, бо напій тхнутиме брагою.
12 літрів березового соку та 2 кілограми цукру кип'ячу, доки не вивариться третина рідини. Сиплю столову ложку лимонної кислоти. Коли трохи охолоне, вкидаю стопку темного меду для насиченого відтінку напою. Додаю закваску з родзинок і перемішую. Переливаю у бутель і натягую медичну рукавичку з діркою в пальці для відводу вуглекислого газу. Ставлю в темне місце на місяць при температурі 20 градусів.
У пластикові пляшки сиплю по столовій ложці цукру й розливаю напій. Тиждень настоюю в погребі, тоді шампанське готове. Зберігаю не довше чотирьох місяців.
Коментарі