Березове шампанське зберігається чотири місяці

— Щовесни готую з березового соку шампанське. Шипить і виривається з пляшки, як справжнє. Напій солодкий, янтарного кольору, — розповідає Лідія Семенова, 63 роки, із селища Понінка Полонського району Хмельницької області.

— У банці змішую 100 грамів родзинок, три столові ложки цукру й склянку теплої води. Залишаю на три дні в темряві при кімнатній температурі. Цю закваску можна замінити на винні дріжджі. Звичайні не підійдуть, бо напій тхнутиме брагою.

12 літрів березового соку та 2 кілограми цукру кип'ячу, доки не вивариться третина рідини. Сиплю столову ложку лимонної кислоти. Коли трохи охолоне, вкидаю стопку темного меду для насиченого відтінку напою. Додаю закваску з родзинок і перемішую. Переливаю у бутель і натягую медичну рукавичку з діркою в пальці для відводу вуглекислого газу. Ставлю в темне місце на місяць при температурі 20 градусів.

У пластикові пляшки сиплю по столовій ложці цукру й розливаю напій. Тиждень настоюю в погребі, тоді шампанське готове. Зберігаю не довше чотирьох місяців.

Зараз ви читаєте новину «Березове шампанське зберігається чотири місяці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути