четвер, 21 квітня 2011 11:37
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Денонсація "харківських угод" призведе до нової "газової війни"

Автор: Фото: Reuters
  Під час ратифікації “харківських угод” у Верховній Раді билися, підпалювали димові шашки і кидали яйця у спікера Володимира Литвина
Під час ратифікації “харківських угод” у Верховній Раді билися, підпалювали димові шашки і кидали яйця у спікера Володимира Литвина

27 квітня виповниться рік, як Верховна Рада ратифікувала угоду про продовження терміну перебування ЧФ Росії на території України. Проте, в першу чергу, це була угода про газ. Йшлося про знижку ціни на $100. Тому треба оцінювати не лише ситуацію з флотом, а й газову. Зараз очевидно, що виграш був тимчасовим і недостатнім. На той момент дійсно дві речі врятували українську економіку і фінансову систему від катастрофи - це "харківські угоди" і угода з МВФ. Газові домовленості дали можливість отримати не надто дорогий газ, адже економіку могла потрапити в чергову хвилю кризи.

Дивним є лише те, чому тоді домовлялися про знижку ціни на газ, а не про зміну формули. Вже через півроку про підписання угод прем'єр-міністр Микола Азаров почав ставити питання, що треба змінювати формулу. Фактично він визнав, що ми в цих угодах скоріше програли, ніж виграли.

Щодо флоту, то очевидно, що програш швидше стратегічний, ніж ситуативний. Ми потрапили у тривалу геополітичну залежність від Росії. Формально нічого не змінилося, нічого нового не з'явилося. Лише продовжено дію угоди ще кінця 90-х років. Хоча сама дата 2042 і є головною проблемою - на надто довгий період продовжили перебування Чорноморського флоту на нашій території.

Не було Тимчасових слідчих комісій, які б дали політичний результат

Зрозуміло, що є розчарування підписанням "харківських угод". Свого часу вони сприяли поліпшенню відносин з Росією. Ефект був, але тимчасовий. Розчаровані є у владі і серед населення. Про це свідчать результати соціологічного опитування Research&Branding Group, згідно з яким скоротилась кількість людей, які позитивно оцінюють ці угоди.

Найближчим часом змінити ситуацію навряд чи можливо. Нинішня парламентська більшість на це не піде. Треба пам'ятати, що "харківські угоди" є прямим наслідком угод 2009 року. Про це часто забувають. З цих угод в односторонньому порядку вийти не можна. Можливе створення Тимчасової слідчої комісії з розслідування реалізації "харківських угод" - це питання політичної тактики. Якщо більшість дасть згоду, то її створять. Проте сенсу в її діяльності немає. Ініціатива створення цієї комісії є не більше, ніж інформаційний привід, щоб нагадати про угоди. Навіть, якщо її створять, то жодних політичних наслідків її діяльності не буде. Не було ТСК, які б дали політичний результат, крім однієї, - що призвела до дострокових виборів у столиці. Все інше - це пшик.

Хіба зараз є більшість, яка б могла денонсувати угоди? Питання буде актуальним, якщо суттєво зміниться політична структура Верховної Ради. Про це можна буде говорити після парламентських виборів.

Якщо ми вийдемо з угод в односторонньому порядку, то наслідком буде економічна війна з РФ. Росіяни звернуться в арбітраж і, як у справі з "РосУкрЕнерго", у нас будуть великі ризики програти. Коли Юлія Тимошенко кляне Дмитра Фірташа і НАК "Нафтогаз", то вона забуває, що це розплата за не зовсім коректні дії її урядовців. Вона сама насадила Україну з газом "РосУкрЕнерго" на цей гачок. Так і з цією справою буде - вийти можна, але будемо розплачуватись. Скажуть повертати гроші, які отримали, тобто знижку. Буде нова "газова війна" як мінімум.

Найкращий варіант - перегляд угод. Решта - це політичні фантазії.

Зараз ви читаєте новину «Денонсація "харківських угод" призведе до нової "газової війни"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

23

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути