Ексклюзиви
четвер, 22 січня 2009 17:46

Хто переміг у газовій війні?

Ставлення до досягнутих із Росією газових домовленостей в Україні неоднозначне. "ГПУ" запитала народних депутатів із різних фракцій: хто ж переміг у газовій війні?



Олег Зарубінський, 44 роки, Блок Литвина:

— Україна відчутно втратила через збільшення ціни. А Росія — у ставленні до неї не тільки США, а й європейських країн. Бо вже не розглядається як передбачуваний і надійний партнер. Тож поразки зазнали обидві. Однак треба вміти перетворювати їх на перемоги. Господарі підприємств мають нарешті зрозуміти, що гроші слід витрачати не тільки на літаки і яхти, а й на модернізацію виробництва.


Юрій Костенко, 57 років, "Наша Україна — Народна самооборона":

— Україна може й не виграла, але Росія однозначно програла. Провалилася мета посилити свій геополітичний вплив у Європі через збільшення її залежності від російського газу. Європейські країни тепер підтримують не плани проведення російських газогонів в обхід України, а розвиток газопроводу з Туркменістану через Каспійський регіон. Москві не вдалося взяти під контроль нашу газотранспортну систему. Також не виправдалися сподівання спровокувати соціальні заворушення на Донбасі та в Криму.


Інна Богословська, 46 років, Партія регіонів:

— Україна однозначно програла. Контракт про постачання російського газу не укладений, а підписано лише рамкову угоду. За такі дії треба ставити питання про імпічмент президенту й негайну відставку уряду. Ціна за газ у першому кварталі у розмірі 360 доларів за тисячу кубометрів — політична, а не економічна. Це відповідь Росії українській владі.


Володимир Яворівський, 66 років, Блок Юлії Тимошенко:

— 228 доларів за тисячу кубів — це колосальний прорив, що б там не говорили у Секретаріаті президента і в Партії регіонів. Ми нарешті отримали гарантії постачання газу на 10 років. Маємо рік, щоб підготуватися до європейської ціни. Нічого кращого у цій складній ситуації бути не могло.


Світлана Шмельова, 61 рік, Комуністична партія:

— Україна виграла в тому сенсі, що вона з газом і не втратила остаточно імідж у Західній Європі. Але народ у будь-якому випадку програє. Ми ще не знаємо, якою буде остаточна ціна. Очевидно, завеликою. Прибрали одного посередника — знайдеться інший. Адже газова труба — це золотоносна жила, що притягує ділків.



Хронологія газової війни


1 січня 2009 року — "Газпром" припиняє постачання газу в Україну.

2 січня — Москва звинувачує Україну в крадіжці палива, призначеного для європейських споживачів.

4 січня — "Газпром" називає нову ціну для України — $450 за тисячу кубів.

5 січня  — "Газпром" знижує обсяги поставок призначеного для Європи газу на 65,3 млн куб. м на добу. Стільки газу, за версією Росії, Україна відібрала з 1-го по 4 січня із транзитного газопроводу. Україна наполягає, що в умовах припинення постачання їй російського газу це паливо було використане як технологічне для забезпечення транзиту.

7 січня — Постачання газу українській газотранспортній мережі остаточно припинено.

12 січня – За сприяння Євросоюзу підписують протокол щодо контролю за транзитом російського газу до Європи.

13 січня — "Газпром" робить заявку на транзит 76 млн куб. м газу через компресорну станцію "Суджа". Україна відповідає, що технологічно не може транспортувати газ за таким маршрутом, оскільки для цього їй потрібно буде припинити газопостачання південно-східного регіону. Подати газ іншими маршрутами "Газпром" відмовляється. Наступні дні Україна й Росія обмінюються взаємними звинуваченнями. Поставки газу не відновлюються.

17 січня — у Москві на переговорах між прем"єрами Юлією Тимошенко й Володимиром Путіним досягнуто принципової домовленості про постачання російського газу в Україну і транзит його до Європи.

19 січня — керівники "Нафтогазу" і "Газпрому" підписують контракт про постачання і транзит газу до 2019 року. Згідно з ним ціну для України вираховуватимуть за ринковою формулою, що використовують при розрахунках із країнами ЄС. При цьому 2009-го Україна матиме 20-відсоткову знижку, а тариф на транзит російського газу через нашу країну зберігається на рівні $1,7 за тисячу "кубів" на 100 км шляху. Остаточний  перехід на ринкові ціни за газ і його транзит передбачено з 2010 року.

20 січня — "Газпром" відновлює постачання газу до Європи в повному обсязі.

Зараз ви читаєте новину «Хто переміг у газовій війні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути