пʼятниця, 05 липня 2013 18:33
Володимир Фесенко
Володимир Фесенко
Голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента"

Якщо люди не випускатимуть пару на мітингах - то робитимуть це в іншому місці

Окружний адміністративний суд Києва заборонив всім без виключення громадянам України проводити акції на вулицях Банковій та Лютеранській.

Юридичну сторону я оцінювати не можу, а от щодо політичної сторони, то певні обмеження завжди існують. Так, безумовно, вони є доречними та існують в усіх країнах в різних формах. Проте, переконаний, що повністю забороняти проведення акцій біля Банкової та Лютеранської було б не зовсім коректно.

Це не відповідає класичним демократичним традиціям, коли можна мітингувати біля державних установ, хоча й за умови не заважати їхній діяльності

Із суто політичної точки зору, така заборона — не правильна. Як би нинішня влада не хотіла відсторонитися та відгородитися від українців, то все одно цього не зможе зробити, адже країну нікуди не подінеш. Бажання закритися виникає через певний час у будь-якого президента. Я нагадаю, що Ющенко поставив першим залізний паркан, бо не було його раніше, навіть за часів Кучми.

Цікаво, що події із зґвалтуванням та побиттям дівчини міліціонерами у Врадіїївці це підкреслюють, адже закон забороняє нападати на райвідділки міліції. Проте ж, якщо накипіло, то жодні заборони не врятують. Так і в даному випадку.

Варто наголосити, що судом встановлено: підставою для звернення слугував лист головного управління МВС, в якому повідомляється, що проведення цілодобового голодування біля будівлі АП створює умови, які викликають невдоволення пересічних громадян та мешканців прилеглих будинків, загрозу безпеці осіб щодо яких здійснюється державна охорона. Проте справа в тому, що самі по собі пікети не несуть загрози.

Чому проведення пікетів та акцій дозволяється в демократичних країнах? Не лише тому що це права людей. Є суто функціональне пояснення — демонстрації та мітинги дають можливість викидати пару, бо вони знімають напругу. Якщо ж напруга не знімається, то вони виходить в інший спосіб. А це вже стає небезпечним для будь-якої влади.

Можуть та мають бути певні обмеження, але не можна забороняти повністю акції. Мають бути місця, де це можна робити, але забороняти проводити акції біля Адміністрації президента — це відступ від демократичних стандартів, а особливо це є не зовсім конституційно.

Так, КМДА вказало підставою для заборони мирних акцій два повідомлення про безстрокове голодування під АП, але мені складно зрозуміти та пояснити такі мотиви. Можливо, президенту щось не сподобалося. Проте, люди можуть та мають право проводити такі акції. Наприклад, вчора була річниця "мовного" Майдану.

Не зовсім розумію, чому обрали такий період, чому саме на сім місяців заборонили проводити акції. Я розумію, коли там можуть заборонити саме певні акції, бо є складні ситуації. Наприклад, влада забороняє проводити політичні акції у святкові дні на Майдані у зв'язку із тим, що там має бути концерт, аби уникнути конфліктів.

Зараз ви читаєте новину «Якщо люди не випускатимуть пару на мітингах - то робитимуть це в іншому місці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути