Ексклюзиви
вівторок, 11 червня 2013 14:20
Олександр Данилюк
Олександр Данилюк
Координатор громадянського руху "Спільна Справа", адвокат

Забороною носити маски хочуть відбити бажання проводити будь-які заходи

Бажання міліції заборонити носити маски на мітингах - це не нова ситуація. За великим рахунком, маски на акціях потрібні для того, щоби потім співробітники міліції не могли встановити особу, яка здійснювала певні дії. В більшості випадків правопорушниками порядку стають самі міліціонери, тому громадянам часто приходиться від них захищатись. В цьому контексті, зменшення можливості ідентифікувати особу - збільшує шанс цієї особи лишитися на свободі.

Засуджувати тих, хто вдягає маски в нинішніх умовах, навряд чи доцільно. Окрім того, зрозуміле прагнення міліції, тому що їм складно встановити особу та покарати.

Я маю сумніви, що це реалістично, тому що в багатьох країнах є такі заборони, але зрозуміло, що ніхто особливо їх не дотримується. Окрім того, демонстранти на Заході зазвичай вдягають маски не для участі у мирних заходах та мітингах, а в погромах. Тому я не бачу яким чином ця заборона може вплинути на ситуацію. Якщо демонстранти будуть налаштовані одягнути маски і піти попалити машини під Верховною Радою, то навряд чи такі заборони на щось вплинуть.

А те, що МВС також хоче, щоби відповідальність за порушення порядку під час акцій несли не тільки хулігани, але й організатори мітингів, то це їхня давня ідея, вона була представлена ще й в попередніх законопроектах. Зрозуміло, що це послідовна позиція, якою вони хочуть відбити бажання проводити будь-які заходи, але це дурниця.

Можна мільйон законів приймати про те, що відповідальність за дотримання порядку лежить на організаторах, але закон про міліцію чітко визначає, що це у межах відповідальності правоохоронних органів, вони повинні цим займатися, бо це входить до переліку їхніх функцій. Організатори для цього не мають ані засобів, ані можливостей. Такого світова практика не знає.

Щодо бажання обов'язкового повідомлення органів влади про проведення мітингу за 48 годин до його початку, то достатньо було би просто напередодні організаторам попереджати про проведення акції. Тобто за декілька годин до початку заходу — це достатньо часу, і жодних проблем не було би.

Із того, що ми бачимо по телевізору, то на Заході відбуваються не мітинги, а вуличні заворушення. А у нас вуличних заворушень взагалі не було. У нас мирні мітинги перетворюють у заворушення самі співробітники міліції, які починають перешкоджати реалізації прав громадян на мирні збори.

Вуличні заворушення, наприклад, не потребують жодних заявок на проведення. Люди просто збираються і трощать все. Україна до цього рухається. І справа не в агресивності. Впевнений, що буде відбуватися радикалізація, тому що цьому сприяє поведінка правоохоронних органів, які системно відбивають бажання у громадян протестувати мирно. Часто неадекватна поведінка правоохоронних органів приводить до того, що мирні демонстранти отримують травми. Усе це не сприяє тому, щоб протести проходили мирно.

Зараз ви читаєте новину «Забороною носити маски хочуть відбити бажання проводити будь-які заходи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

12

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути