неділя, 05 січня 2014 14:53
Олександр Данилюк
Олександр Данилюк
Координатор громадянського руху "Спільна Справа", адвокат

Якщо Майдан не переможе, то вбивства журналістів та активістів стануть нормою

Абсолютно очевидно, що режим Януковича, окрім того, що є корупційним та нелегітимним, з огляду на останні події, ще й терористичний. В першу чергу, тому що він використовує залякування по відношенню до своїх опонентів, до людей, які мають продемократичну, проукраїнську позицію. Не виключаю, що зараз будуть використовувати  ситуацію з побиттям Тетяни Чорновол, щоб ще раз сказати, що президента хтось підставив, що особисто він не стоїть за цим.

Проте, такі ж розмови звучали і після побиття студентів 30 листопада на Майдані. І замість того, щоби покарати тих, хто його ніби підставив, та "беркутівців", він натомість залишив всіх на їхніх посадах. Більше того, вони були нагороджені. В сьогоднішніх умовах, коли більшість бюджетників не отримує зарплати, міліція та спецпризначенні знаходяться в привілейованому стані.

Чи буде це поштовхом до ескалації настроїв? Переконаний, що так. Через що керівництво країни заходить дуже в небезпечну фазу для себе. Якщо люди не зможуть отримати результат через мирні протести стосовно вимог по зміні влади завдяки виборам, і продовжуватиметься цей терор, то люди почнуть відповідати на удар ударом. В найближчі дні, місяці можна очікувати неорганізований, спонтанний вибух насильства проти представників влади. Водночас, це є і небезпечний сценарій для рядових членів Партії регіонів, які на відміну від Віктора Федоровича не мають десятки охоронців, та не їздять в броньованих машинах.

Дійсно, зараз кількох чоловіків затримано стосовно побиття Чорновол. Проте, проблема не в тому, хто фізично здійснив цей напад. Ми прекрасно розуміємо, що це не були просто хуліганські витівки, а переслідування через громадсько-політичну позицію. По суті, це або традиційне залякування, або провокація з метою пізніше звинуватити опозицію, що вона сама цим займається. Але в мене не викликає жодних сумнівів, що це справа рук нинішнього режиму. Це очевидно. Тим паче, що в той день були і переслідування Тетяни зі сторони працівників правоохоронних органів.

Окрім того, хочу зауважити, що коли мені спалили автомобіль, то я чув погрози від Дениса Шевчука, лідера партії "Русь", що наступного разу мене спалять разом з машиною. Ця людина від влади. Тому я не думаю, що це якісь ігри, про які Янукович не знає. Однозначно, що він є активним учасником подій.

Ситуація з Тетяною - це один із багатьох випадків насильства проти активістів антирежимних протестів, які ми спостерігаємо останній місяць, що нараховує десятки випадків. На жаль, треба визнати, що якщо Майдан не переможе, то ми житимемо в країні, де така практика буде звичною і нормальною. Будуть вбивати журналістів, громадських активістів. Вони просто зникатимуть, а політичних опонентів кидатимуть за грати.

Треба чітко розуміти, що Україну не перетворюють в Білорусь, вона вже є такою. Бо, враховуючи, що рівень підтримки Януковича є вкрай низьким, втриматись така влада може лише завдяки терору. Тому, в разі програшу революції, на Україну чекає досить важкий період.

Зараз ви читаєте новину «Якщо Майдан не переможе, то вбивства журналістів та активістів стануть нормою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути