вівторок, 11 жовтня 2011 10:13
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва
Романа Федосєєва

Криза в Америці тільки почалася

Зукотті-парк у фінансовому районі Манхеттена нагадує київський Майдан часів помаранчевої революції.

На землі розкидані спальні мішки й ковдри. Сновигають хлопці у спортивному одязі, веселі дівчата з паперовими стаканчиками з кави. На асфальті графіті-карикатури на "дядька Сема", навколо написи і плакати "Нехай Волл-стрит купує акції, а не політиків", "Дайте роботу!", "Кожна п'ята дитина в Америці живе в злиднях", "Корпоративні гроші знищують демократію". Туристи навколо мирно спілкуються з поліцейськими і фотографують. Більшість перехожих сповільнюють ходу.

— Чого страйкуєте? Ідіть працювати! — говорить літній чоловік, минаючи парк.

— Піду із задоволенням, — гукає йому хлопець із табору. — Підкажіть, де є робота?

Акцію "Захопи Волл-стрит" почали в Нью-Йорку 17 вересня. Демонстранти спробували пройти вулицею, яка, на їхню думку, фінансує обидві партії Конгресу — республіканців і демократів. Поліція перегородила Волл-стрит, кількадесят учасників арештували за порушення громадського порядку. Головна вимога протестувальників — уряд має впорядкувати економіку. Зараз близько 1% американців володіють двома третинами національного капіталу. Тобто багатії лобіюють свої інтереси в уряді, а решта й далі бідують. Безробіття сягає 9% — рекорд для країни, яка останні півстоліття пишалася стабільною економікою.

— Я проти корумпованої політики уряду, — каже хлопець із бейджиком "Нью-Гемпшир". — Обама планує урізати гроші на соціальні виплати — на медичне страхування, пенсії. Хіба це справедливо? Мій батько, технік із укладання трубопроводів, 30 років пропрацював у корпорації. Нещодавно йому повідомили, що держава значно скоротить пенсію, бо бракує коштів. Але ж корпорації-мільярдери сплачують мінімальні податки. Їх власники не переймаються проблемами пересічних громадян. Тому ми залишаємося тут на зиму.

Акція відбулася у найбільших штатах — від Флориди до Вашингтона. Лідера активісти не мають. Нові прихильники з'являються щодня — люди підходять, розпитують і залишаються, бо згодні з ідеєю акції.

Мій знайомий, іще не мільйонер, який працює на Волл-стрит, переконаний: криза в Америці тільки почалася.

— Наступним президентом Сполучених Штатів буде республіканець, який закрутить гайки податковому законодавству так, що середній клас завиє. І тоді демонстрації не будуть

Зараз ви читаєте новину «Криза в Америці тільки почалася ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути