середа, 28 листопада 2018 13:31

Зловили дві банди підлітків і шістьох дорослих чоловіків

Із 8 листопада в американській Каліфорнії гаcять найсмертоноснішу в історії штату пожежу. Загинули щонайменше 66 людей. 630 вважають зниклими безвісти. Місто Парадайс згоріло. Серйозно постраждало Малібу.

Причиною називають засуху і велику кількість сухих дерев у лісах. Пожежники сподіваються загасити вогонь повністю на початку грудня

Ейнджел ГОВАРДС, 44 роки, дизайнер, Малібу:

– Евакуюватися нас примусила поліція. Ми хотіли перечекати. Попередні роки вогонь сюди не доходив. Але поліцейський сказав, що маємо 15 хвилин. Я встигла дістати документи із сейфа. 9-річний син мав хапати цінні речі, але розгубився. Взяв кілька своїх іграшок, найдешевші з моїх прикрас. Зняв дві картини, але не доніс до машини. Наш будинок згорів ущент.

У Парадайсі жили мої батьки. Не маємо зв'язку з ними. Вони дуже пізно почали виїжджати. Сусідка переконувала, що вогонь їх омине. Коли спробували вибратися, було вже пізно. Пожежа надто швидко поширювалася. Дорога була заблокована. Батьки чекали військових. Потім мобільний зв'язок перестав працювати. У жодному таборі ми їх не знайшли. Сестра об'їздила всі церкви. Їх ніде немає.

Автор: REUTERS
  Згорілі машини стоять на узбіччі біля міста Сан-Андреас у штаті Каліфорнія
Згорілі машини стоять на узбіччі біля міста Сан-Андреас у штаті Каліфорнія

У сестри вдома стояла дуже дорога протипожежна система. Коштувала, як автомобіль. Обіцяли, що впорається з будь-яким полум'ям. Їй прийшло повідомлення, що вона ввімкнулася, але будинок все одно вигорів.

За майно не переживаю: все цінне ми застрахували. З початку року компанії неохоче страхували нерухомість від пожеж. Екологи попереджали, що цьогоріч вони можуть бути дуже сильні. Але в нас старий договір. Зараз головне – знайти батьків.

Евелін МАЄРС, 33 роки, еколог, Барстоу:

– Усі з місцевої пожежної частини працюють біля Парадайса. Чоловік не був удома чотири дні. Сплять по кілька годин у частині. Том допомагає розсипати червону хімічну суміш. Із нею швидше можна впоратися з вогнем.

Сусіди питають, чи мені щось треба. У школі синові зробили свято на честь його батька. Хтось із батьків класу заплатив за його обіди до кінця року. Два ресторани надіслали листи із запрошенням приходити безкоштовно вечеряти на будь-яку суму.

Усі притулки штату готові приймати тварин.

Ще торік пожежники говорили, що лісники не прочищають сухі дерева. На початок року їх було понад 129 мільйонів у штаті – найбільше за всю історію, відколи ведуть записи. Коли вогонь перекинувся на ліс, зробити щось було дуже важко. До того ж чоловік каже, що фермери могли підпалювати сухі бур'яни. Ще є версія про виникнення вогню на лінії електропередач. У них були повідомлення про перебої незадовго до початку лиха.

Найбільше загиблих – у Парадайсі. Вже знайшли 63 тіла. Впізнати їх неможливо. Влада обіцяла замовити швидку ДНК-експертизу, щоб поховати тіла якскоріше.

Вільям ПЕРС, 56 років, лікар, Малібу:

– У Малібу живуть понад 80 мільярдерів і майже 700 мільйонерів. Багато хто допомагав. Нам привезли найкраще обладнання для порятунку людей з опіками. Купували питну воду і їжу для таборів евакуйованих. Мій сусід, відомий адвокат, пообіцяв оплатити пластичні операції двом молодим жінкам і дітям. Їх заблокувало на автомагістралі. З машин витягли військові. Двері в автівці заклинило. Почала плавитись обшивка.

Моя дружина паралізована. Не можу собі пробачити, що згорів собака. Був упевнений, що син забрав його. А він навіть не подумав про це. Пес був закритий у гаражі без шансу на порятунок.

Житло згоріло. Через дві вулиці були дешевші будиночки. Там частина вціліла. Вони вище, і вогонь на них не перекинувся.

Цілодобово патрулюємо з сусідами, щоб уберегтись від мародерів. У більшості будинків були сейфи. Шукають вцілілі прикраси. Зловили дві банди підлітків і шістьох дорослих чоловіків.

Рон ЗІРН, 49 років, фермер, Агура-Гіллс:

– Ми вивезли всіх коней, птицю і собак. Від ферми не залишилося нічого. Згоріли всі приміщення і склади. Дуже шкода виноградники. Вони зайнялися першими. З гелікоптерів скидали воду, але трава спалахувала миттєво. Цьогорічний урожай ще не встиг застрахувати.

Псів забрали у притулок. Не уявляю, що робитимемо далі.

Страховий агент попередив, що виплати отримаємо нескоро. Торік сусід запалив старе пасовище, бо дуже заростало. Це розглядали як підпал. Його оштрафували. Тепер можуть згадати той випадок.

3000000000 доларів збитків завдали пожежі у Каліфорнії. Згоріли понад 11 тисяч будівель

Зараз ви читаєте новину «Зловили дві банди підлітків і шістьох дорослих чоловіків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути