четвер, 28 листопада 2019 19:27

Відеоповтори у футболі – вимога глядача, який платить гроші

2 листопада в Україні пройшов перший футбольний матч із застосуванням системи VAR – відеоасистента рефері. Це був поєдинок 19-річних між київським "Динамо" та львівськими "Карпатами".

VAR третій сезон діє в чемпіонатах Італії та Німеччини, другий – в Іспанії, перший – в Англії. Систему з весни запровадили в Лізі чемпіонів і застосовуватимуть у фінальній частині Євро‑2020. Має допомогти суддям розібратися у правильності гола, вилученні з поля, призначенні пенальті та ідентифікації футболіста, який порушив правила

– Користь від системи очевидна, – каже футбольний телекоментатор Роберто Моралес, 43 роки. – Гравці частіше діють обережніше у відборах, особливо – у штрафному майданчику. Судді теж потроху реагують, бо зростає ризик влізти у великий скандал. Помилки є й будуть. Та арбітр тепер може робити речі, на які раніше не наважився б. У півфіналі Лібертадорес "Ґреміо"–"Фламенго" рефері скасував три голи гостей. Два – правильно, один – суперечливо навіть після всіх повторів. Та він не боявся зробити це. Раніше за скасування трьох голів його зацькували б усі – вболівальники, футболісти і навіть колеги.

Автор: REUTERS
  Шотландський арбітр Вільям Коллум помилково призначив пенальті у ворота італійської ”Роми” під час матчу Ліги Європи проти німецької ”Боруссії” з Менхенгладбаха. М'яч влучив у голову захиснику ”Роми” Крісу Смоллінгу. Завдяки одинадцятиметровому німецька команда уникла поразки на останніх хвилинах матчу – 1:1. У груповому турнірі Ліги Європи VAR не використовується
Шотландський арбітр Вільям Коллум помилково призначив пенальті у ворота італійської ”Роми” під час матчу Ліги Європи проти німецької ”Боруссії” з Менхенгладбаха. М'яч влучив у голову захиснику ”Роми” Крісу Смоллінгу. Завдяки одинадцятиметровому німецька команда уникла поразки на останніх хвилинах матчу – 1:1. У груповому турнірі Ліги Європи VAR не використовується

Які недоліки системи? Чи не шкодить вона природному розвитку футболу?

– Рішення правильне. Та очевидно, що систему потрібно вдосконалювати. Те саме можна казати про запровадження ефірного телебачення. Уявіть, яким жахливим був сигнал на початках, наскільки слабкими прий­мачі. Проте це прорив. Те саме з відеоповторами. Будь-яка стара система чинить спротив і намагається зіграти на недосконалості нових технологій.

Запровадження системи – вимога часу і глядачів. Чиновники від футболу не в захваті, проте бізнес диктує умови.

Може бути сповільнення темпу гри. Та з часом напрацюють алгоритм, паузи стануть менші. Cуддя відповідатиме за ненадання потрібної інформації, бо всі його розмови будуть оприлюднені. Також запровадять ліміт кількості повторів, яку за тайм може вимагати одна команда.

Мені подобається латиноамериканський досвід – багато великих пауз на повтори. Так, це ламає цілісність гри, проте так арбітр вчиться працювати з новою технологією. Водій-початківець теж не може звикати до автівки на високій швидкості.

Чому відеоповтори впроваджують тільки в окремих чемпіонатах і турнірах?

– Питання у грошах. Система дорога.

Чи варто арбітру самому дивитися суперечливі повтори?

– Треба розподілити обов'язки головного арбітра і його колеги на повторах. Що дивляться судді у спецкімнаті – мають бачити глядачі. Найгірший варіант – як було з додатковими рефері за воротами, які найчастіше просто "морозилися". Повторити цей фокус суддівській спільноті не вдасться, у повтори клуби і телебачення вкладають величезні гроші.

Чи підніме рівень арбітражу впровадження VAR?

– Відеоповтори поки що дорога річ для української прем'єр-­ліги. Кардинально змінити суддівство в нашому футболі вони не зможуть. Наша проблема – у некомерційності цього спорту. Відеоповтори – вимога глядача, який платить гроші, і цю вимогу ретранслює телебачення.

У майбутньому можна чекати, що арбітри не будуть потрібні?

– Без суддів ніяк. Хіба що у грі роботів, котрі матимуть скрізь датчики.

Зараз ви читаєте новину «Відеоповтори у футболі – вимога глядача, який платить гроші». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути