четвер, 06 жовтня 2022 09:10

В окупації ліки продавали на базарі

78-річна Раїса Мокроусова прийшла по ліки в мобільну клініку в Куп'янську на Харківщині 22 вересня 2022 року. Хворих оглядає Олена Курена з міжнародної гуманітарної організації "Лікарі без кордонів" За 12 днів до цього місто звільнили від російських загарбників. В окупації було від 27 лютого.

Автор: GettyImages
 

– Магазини спочатку не працювали. Потім стали привозити продукти – російські і елен­ерівські. Ціни підскочили втричі, – розповідає місцева Віра Степанівна, 63 роки. – Ситуація з ліками була не краще. В аптеках їх годі було шукати. Дещо волонтерами вдавалося передати. А деякі медикаменти доводилося купувати на базарі. Їх із рук продавали біля помідорів і огірків. Ціни завищували в кілька разів.

– Люди приходять із гіпертензією, цукровим діабетом, астмою, бронхітом, серцево-судинними захворюваннями. Через те, що тривалий час не мали належного лікування, виникають ускладнення, потребують психологічної допомоги, – каже Крістос Крістоу зі Швейцарії, президент організації "Лікарі без кордонів". Нині в Україні працює понад 600 її представників. Із них 120 – іноземці.

– Учимося в українських колег відданості й хоробрості. Це нас надихає. Ніколи не забуду історії викладачки медичного вузу, яка втекла від обстрілів разом зі своїми студентами. На виїзді з України, на кордоні, вона побачила постер нашої організації із поясненням, як можна долучитися. Тепер працює разом із нами, – продовжує Крістоу. – Часто буває боляче дивитися в очі пацієнтів, наповнені стражданням. Але треба це робити, аби люди відчували, що вони не самотні. Це зберігає надію. А вона є початком усього.

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «В окупації ліки продавали на базарі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути