середа, 20 травня 2020 20:56

Швидше за інших умів розгледіти талант

Ферґюсон заслужив очолити десятку. Хоча вона й дивна. Чому немає Вісенте Феоли – переможця Кубка світу-1958 з рідною Бразилією? Людини, яка придумала схему 4–2–4. Це ж була тактична революція. Недоброзичливці скажуть, що Феола вкрав цю схему в угорця Бели Гуттманна. Якщо навіть повірити в це, то хіба Гуттманн порадив поставити в основний склад 17-річного Пеле? А йшлося про Кубок світу, де ніхто не хоче ризикувати.

Дивує аж 15-те місце Вісенте Дель Боске. Двічі виграв Лігу чемпіонів, Кубок світу-2010 і Євро-2012. Казали, що з тією збірною переміг би будь-хто. Ну от пішов Дель Боске і багато Іспанія виграла?

Для мене найкращий тренер – Йохан Кройф. Він побудував "Барселону" на контролі м'яча. Це було неперевершене видовище.

Ферґюсон, безумовно, видатний тренер. Але від самої людини не все залежить. Треба, щоби зірки зійшлися: власник клубу довіряв, спортивний директор розумів, гравці сприймали ідеї. Ферґюсон тонко відчував усі ці моменти. Йому щастило з футбольним оточенням, з розумінням свого внеску в загальну працю. Коли відчув, що сили вже не ті, пішов і не повертався. Це теж треба вміти.

Мирон МАРКЕВИЧ, 69 років, колишній головний тренер збірної України та харківського "Металіста"

На рівні клубних тренерів сер Алекс – точно найкращий. Визначальною є історія з шотландським "Абердіном". Ні до Ферґюсона, ні після ніхто про цей клуб не чув. Вони тренувалися на якомусь березі. Але зуміли у фіналі Кубка кубків-1983 обіграти іспанський "Реал".

Перші чотири роки Ферґюсона в "Манчестер Юнайтед" не були вдалими. Але вистояв, переборов і здобув успіх – як у голлівудському кіно.

Єдиний мінус – робота з одним клубом. Моуріньйо, Гвардіола, Клопп добряче поїздили Європою й усюди зуміли довести, чого варті.

Місце в першій десятці такого рейтингу – щастя для України й Лобановського. Адже видатні Марчелло Ліппі – 13-й, а Фабіо Капелло – 24-й. Емерік Еней – тренер румунського "Стяуа", переможця Кубка чемпіонів-1986, якому Лобановський програв матч за суперкубок-1987, – у сьомому десятку.

Олег ФЕДОРЧУК, 59 років, футбольний тренер

Ферґюсон мав неповторний стиль – силовий тиск, швидкість під час переходу від оборони до атаки й навпаки. Він швидше за інших умів розгледіти талант футболіста, знайти й виокремити його. Так було у випадку з Бекхемом, Роналду й багатьма іншими.

Роман САНЖАР, 40 років, головний тренер львівських "Карпат"

Зараз ви читаєте новину «Швидше за інших умів розгледіти талант». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути