четвер, 16 травня 2019 14:29

Смертниками стали двоє синів одного з найбагатших людей країни

Терористи влаштували вибухи в готелях і церквах

Понад 320 людей загинули від восьми вибухів у церквах і готелях на Шрі-Ланці 21 квітня. Серед жертв – 45 дітей і 38 іноземців. Ще понад 500 осіб отримали поранення. Відповідальність взяла на себе терористична організація "Ісламська держава"

Алія аль-БЕННА, 45 років, власниця магазину, Коломбо:

– У Шрі-Ланці складно співіснують різні релігії. Більшість населення – буддисти. Трохи більше 10 відсотків – таміли. Це течія індуїзму. Вони мали екстремістську організацію "Тигри визволення Таміл-Іламу". Взяли під контроль частину країни. Постійно організовували теракти. 10 років тому владі вдалося впоратися з ними. Буддисти ж створили екстремістську "Армію буддистської сили". Виступають за заборону інших релігій у Шрі-Ланці. Влаштовують погроми і напади на активістів. Влада це ігнорує. На звернення відповідають: ви розпалюєте релігійну ворожнечу.

Маємо з чоловіком магазин халяльної (до­зволеної релігією. – Країна) їжі. За останній місяць нам шість разів били вікна й обливали двері. Друзям, які володіють рестораном, закидали приміщення свинячими кишками і кров'ю. Ми викликали поліцію. Мали записи з камер спостереження. Поліцейські відповіли, що ми упереджено ставимося до буддистів. Провели незаконний обшук у магазині. Казали, що шукають екстремістську літературу. Ясно, що рано чи пізно мав початися опір.

Автор: REUTERS
  Чоловіки прибирають після теракту в католицькій церкві в місті Баттікалоа, Шрі-Ланка. Смертник підірвався у храмі під час Великодньої служби. Загинули понад 80 людей
Чоловіки прибирають після теракту в католицькій церкві в місті Баттікалоа, Шрі-Ланка. Смертник підірвався у храмі під час Великодньої служби. Загинули понад 80 людей

Ненсі РОННІ, 38 років, перекладач, Баттікалоа:

– У будній день загиблих було би більше. В неділю майже всі відпочивають удома. Але терористи розуміли, що в католицькі храми на Великодні служби прийдуть сотні людей. Вони підклали бомби в популярні готелі.

У Шрі-Ланці немає механізму, як діяти в таких випадках. Відключили соцмережі. Мобільний зв'язок не витримував. При цьому в новинах показували суперечливі повідомлення. Президент заявляє, що звільнить керівників спецслужб. Демонстративно допитують керівника служби охорони одного з готелів. Хіба це головне? У перший день ми думали, що жертв буде щонайбільше 20.

Не могла зв'язатися із сестрою в Коломбо. Вони мали йти до церкви з 10-місячною племінницею. Додзвонитися неможливо. У понеділок увечері вона передала, що на службу не потрапила, бо в малої цілу ніч болів живіт.

Туристичні компанії призупинили продаж турів. Це логічно. Не можна відправляти громадян у готелі, де відсутня будь-яка безпека.

Відповідальність узяла на себе "Ісламська держава". Кажуть, так помстилися за розстріл у мечеті в Новій Зеландії. Але чекали аж дві доби із заявою. Це на них не схоже.

Мохаммед ШАЛЬ-РАЙНІ, 52 роки, юрист, Коломбо:

– Із початку квітня розвідки інших держав повідомляли, що у Шрі-Ланці активізувалися ісламісти, готують смертників. Наші спецслужби на це не зважали. Останнє попередження їм передали в суботу напередодні нападів. Казали, що серед екстремістів – діти й родичі найбагатших і найвпливовіших жителів Шрі-Ланки. Смертниками справді стали двоє синів одного з найбагатших людей країни. Він експортує чай і спеції. Серед заарештованих син і племінник одного з начальників поліції. Більшість завербованих мають хорошу освіту, належать до фінансової еліти.

За чутками, сюди стягли екстремістів із сусідніх держав. У вівторок було понад 60 заарештованих. Як можна було цього не помітити?

Серед населення досі не вляглася паніка. Хтось заявив, що заклали 50 бомб. Знайшли чотири. Невідомо, чому терористи не підірвали їх. У соцмережах пишуть, що це станеться на вулицях у годину пік.

Загинула наша секретарка. У п'ятницю хвалилася, що з батьками піде на службу. Її батько паралізований. Хтось із церкви допоміг його принести. Загинули всі разом.

У Баттікалоа, в одній із церков, щось недобре помітив чоловік учительки недільної школи. Сказав їй із дітьми вийти, а сам почав виганяти чоловіка з рюкзаком. Смертник підірвався разом із ним. Хочемо зібрати допомогу для вдови з дітьми. Влаштуємо похорон колеги та її батьків. Чекаємо, коли віддадуть тіла. Влада поки що не дозволяє проводити християнські похорони. Усі католицькі церкви зачинені.

3 дітей данського мільярдера Андерса Хольх Польвсена загинули під час терактів у Шрі-Ланці. Він найбагатша людина Данії. Володіє кількома марками одягу. Мав чотирьох дітей. Родина приїхала у Шрі-Ланку на Великдень

Зараз ви читаєте новину «Смертниками стали двоє синів одного з найбагатших людей країни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути