четвер, 02 грудня 2010 14:41

"Життя врятувало тільки те, що обоє сиділи позаду"

 

Уранці 21 квітня 2010 року "швидка" із супроводу президента Віктора Януковича врізалася в таксі при виїзді зі столичного проспекту Бажана на Бориспільське шосе. Мікроавтобус Volkswagen протягнув легковушку близько 50 м. Кортеж президента мчав до аеропорту "Бориспіль". 32-річний таксист Олексій Чижиков загинув, його двоє пасажирів - 35-річна Вікторія Єсауленко та її чоловік  Дмитро Ярмолович, 31 рік, - були важко травмовані.

Вікторія ЄСАУЛЕНКО вийшла на роботу, працює речником ING Банку:

- Життя врятувало тільки те, що обоє сиділи позаду.

Я до тої події знала, що найнебезпечніше місце - поряд із водієм. А найбезпечніше - по діагоналі від водія. Саме там сидів мій чоловік. Я була за водієм. У мене є колега, який завжди займав місце біля водія, а дружину садовив позаду себе. Після нашої аварії сказав, що більше ніколи не сяде спереду.

Ні я, ні чоловік не пам'ятаємо того дня. Навіть яким був попередній згадала тільки через три місяці. Тому страху до таксі немає. Я боюсь нашого президента, це правда, а машин - ні.

Лікувалися майже три місяці. У мене були зламані обидві ноги, їх зрощували. Вийшли на роботу, бо треба було вибирати: або працювати, або здихати з голоду. Зі здоров'ям дуже погано. Порушився кровообіг, постійний біль у ногах і в голові. Якщо погана погода, голова важка, болить серце, відчуваю слабкість. Не хочу приймати ліки, бо так напічкали хімією, що вилізло майже все волосся.

Чоловік Дмитро також працює, у нього зламані обидві руки. Ліва вище долоні майже відірвана, її скріпили, тримається на титані. А в правій ключиця переламана, там теж металева штука стоїть. Йому ще потрібна операція, аби вийняти метал.

Зараз завжди сідаю позаду.

 

 

Сидіння було розміщене спинкою по відношенню до напряму удару

12 жовтня вранці на 116-му кілометрі перегону Нікополь - Марганець водій автобуса виїхав на переїзд, незважаючи на заборонений сигнал світлофора, і зіткнувся з локомотивом. У результаті катастрофи загинули 43 людини, серед яких троє дітей. Дев'ятеро постраждалих у лікарнях, із них троє досі перебувають у комі.

33-річна перукарка Оксана БОЙЧЕНКО їхала на продуктовий ринок. Сіла в маршрутку ззаду, біля дверей. Її сидіння було єдине, розміщене боком по відношенню до руху автобуса й спинкою до голови поїзда.

- Поруч сиділа Світлана Зіміна - досі в реанімації. Її син Антон стояв біля нас, помер, - каже Оксана. - Було два удари. Спочатку локомотив ударив маршрутку, а потім автобус зіткнувся зі стовпом. Хвилин зо 20 була непритомною. Коли прийшла в себе, лежала на землі. Все боліло, ліва сторона тіла не слухалася. Маю безліч забоїв, перелом лівого плеча, струс мозку.

Потім подивилася фото нашої маршрутки. Свого сидіння не знайшла - його вирвало з корінням. Учора вперше сіла в маршрутку, було страшно. Заходиш до автобуса й довіряєш життя водію. А чи адекватний він, чи не п'яний, чи має водійські права, цього не знаєш.

Олеся ПОП

 

 

"Займіть місце з правого боку. Бо зустрічний транспорт їде зліва"

Дмитро ЗЕРКАЛОВ, 63 роки, кандидат технічних наук. Описав у навчальному посібнику "Безпека життєдіяльності", як слід поводитися в транспорті, аби збільшити шанси вижити під час аварії:

- Не поспішайте заходити до салону. Пропустіть усіх і, по можливості, займіть місце з правого боку. Бо зустрічний транспорт їде зліва. Бажано зайняти місце всередині або в другій половині транспортного засобу, ближче до виходу. У трамваї сідайте біля перших дверей другого вагона. Дуже показова щодо цього катастрофа на залізничному переїзді в місті Марганець. У ній вижили лише ті, хто був ближче до виходу в кінці салону. Їх просто викинуло.

Не заходьте в перші двері автобуса, тролейбуса, маршрутки чи трамвая. У разі лобового зіткнення завжди гине водій і пасажири перших рядів. Решта травмуються, але виживають. Те саме відбудеться, якщо автобус чи трамвай вріжуться в бензовоз і станеться вибух. Або якщо транспорт почне скочуватися з гори й зіткнеться з деревом чи стовпом. Я теж дотримуюся цього правила. Хоча для пенсіонерів призначені саме перші двері.

Не можна займати місця біля вікон. Від удару вони деформуються, скло вилітає, травмує пасажирів. Небезпечно сидіти в останньому ряду. Перед ним нема крісел. У разі раптової зупинки людину викидає всередину салону.

Найліпше сидіти до водія спиною. Людину інерцією притисне до крісла, коли трапиться аварія, і грудна кістка чи голова не постраждають. Якщо ж сидите обличчям у напрямку руху, то під час аварії міцно тримайтеся за крісло перед вами, притисніться до нього грудьми.

Тим, хто стоїть у салоні, найкраще триматися за поручень над головою. За спинку сидіння можете не втриматися, якщо водій різко загальмує. Ноги розставте на ширину плечей - так краще втримати рівновагу. Якщо все-таки падаєте, то згрупуйтеся, закрийте голову руками. Не треба чіплятися за поручні чи інших пасажирів - можете щось вивихнути або зламати. Весь час спостерігайте за дорогою.

Найбезпечніше в автомобілі - на задньому сидінні. Пасажири позаду водія набагато рідше ушкоджуються. Найнебезпечніше місце - поряд із водієм. У разі лобового зіткнення він інстинктивно себе рятує, підставляючи правий бік. Передню частину машини може зім'яти, у небезпеці будуть насамперед ноги. Дуже важливо пристібатися ременями безпеки.

У поїзді треба лягати на нижню полку в напрямку руху. У разі різко гальмування вас просто притисне до стінки. А якщо маєте верхнє місце проти напрямку руху - злетите вниз, ударитесь головою.

Коли є можливість, вибирайте середнє купе у вагоні посередині потяга. Саме вони залишаються цілими, коли поїзд сходить із рейок. Ліпше не брати квитків у першому й останньому вагонах. Перший зійде з рейок і зімнеться, якщо потяг із чимось зіткнеться. Останній постраждає ще сильніше, якщо удар буде ззаду. Бо нічим не захищений, а перед першим є локомотив.

У метро краще заходити до вагона в середині потяга. Бажано - у середні двері.

У літаку найбезпечніші місця розташовані біля проходу, не далі п'ятого ряду від аварійного виходу. Бажано летіти в передній частині лайнера. За статистикою, найбільше шансів загинути в людей, які сидять у хвості літака і в рядах, які далі шостого від аварійного виходу.

Зараз ви читаєте новину «"Життя врятувало тільки те, що обоє сиділи позаду"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути