четвер, 10 лютого 2011 13:06

"Ніхто добре вихований шмарклів у ніс не втягує"

Російського царя Петра І дратувало, як поводиться московська знать. Етикету тодішні бояри ще знали. Тож цар замовив посібник, у якому були б викладені основні правила поведінки й моральні повчання для нового покоління дворян. 15 лютого 1717 року у світ вийшло "Юности честное зерцало, или Показание к житейскому обхождению, собранное от разных авторов". Припускають, що його автором був єпископ Рязанський та Муромський Гаврило (Бужинський) - випускник Києво-Могилянської академії.

Книга складалася з двох частин. У першій були азбука, таблиця складів, цифр і чисел та настанови зі Святого Письма. Друга містила правила поведінки для "младых отроков" дворянського роду.

Найбільше рекомендацій - про повагу до батьків і старших. У їх присутності "завжди шляпу в руках тримати, біля них не сідати, і перед ними не сідати, у вікно всім тілом не заглядати". Стояти треба було позаду, "яко паж некоторый или слуга". Їсти треба "смирно", при цьому по столі руками там ногами "не колобродить". Виделками й ножем по тарілках не шкребти й не стукати, сидіти прямо. На поклик батьків слід відгукуватися миттєво: "Что изволите, государь батюшко; или государоня матушка. А не так: что, чего, што, как ты говоришь, чего хочешь".

Не радить автор "Зерцала" приязнитися зі слугами: "Раби вперті, безсоромні й горді бувають, тому треба їх карати та принижувати". Про когось говорити у їхній присутності не можна, бо "такі люди багато додати свого мастаки". Найгірші справи для "отрока" - розпуста, азартні ігри й пиятика. Він має "остерігатися від нерівних побратимств у питті, щоб після цього не розкаюватися".

Ще одна з порад: "Також коли в компанії трапиться стояти, або сидячи з кимсь за столом, або танцюючи, не можна в коло плювати, але на сторону. А там, де багато людей, прийми харкотиння в хусточку". Якщо ж уже на підлогу "згадив", то "підітри ногами так чисто, як можна". Далі: "Ніхто добре вихований шмарклів у ніс не втягує, ніби годинник таким чином заводив, а потім огидно їх униз ковтає. Ригати, кашляти та подібні грубі дії в обличчя іншого не чини, а відвернись у сторону чи скатертиною прикрийся". Дуже непристойно "коли хтось хусточкою або пальцем в носі чистить, ніби мазь якусь мазав, а особливо при інших людях".

Споживаючи їжу, рекомендували "не плямкати як свиня, голови не чухати". "Не забрудни скатертини й не облизуй пальців, біля своєї тарілки не городи паркану з кісток і хлібних шкуринок", - підсумовували в правилах етикету.

 

14лютого 1931 року на екрани вийшли перша стрічка про графа-вампіра Дракулу. Однойменний роман ірландського письменника Брема Стокера екранізував голлівудський режисер Тод Браунінґ. Дракулу зіграв угорець Бела Луґоші. Образ героя-вампіра відтоді переслідував актора: його не бачили в інших ролях, отже - не пропонували. 1956-го Луґоші поховали в театральному костюмі Дракули

 

"За моєю спиною не залишилось жодного солдата", - заявив командувач радянських військ у Афганістані генерал Борис Громов. 15 лютого 1989-го він останнім перейшов міст через прикордонну річку Амудар'ю, коли СРСР вивій свій контингент із цієї союзної держави. За 10 років війни в Афганістані загинули понад 15 тис. радянських бійців.

 

25 відсотків від стягненого штрафу становила премія агентів залізниць та пароплавств, які виявили пасажирів без квитків чи з неоплаченим багажем. Такі правила почали діяти згідно з постановою "Про виплату премій за викриття неправильностей при проїзді пасажирів і перевезенні ними ручних пакунків". Раднарком Української СРР ухвалив її 14 лютого 1922 року.

Американський дантист Чарльз Ленд 16 лютого 1903 року вперше застосував порцеляну для пломбування зубів. Доти її вже 150 років використовували лише для виробництва штучних щелеп, а дірки в зубах заповнювали амальгамою - сумішшю ртуті, срібла, олова й цинку.

20 лютого 395 року знатна римлянка Паула заснувала у Віфлеємі перший жіночий монастир. Вона здійснювала паломництво на Святу Землю разом із вигнанцем Єронімом Стридонським. Тут і залишилася. Під її впливом він здійснив перший канонічний переклад Біблії зі староєврейської на латину. У неділю після богослужіння всі послушниці отримували завдання на тиждень - шкребли підлогу, готували, шили й допомагали бідним. Святе Письмо та Псалтир мали знати напам'ять.

18 лютого 1930 року корова на кличку Еллі Фарм Оллі подолала 72 милі - 116 км - на аероплані між американськими містами Бісмарк і Сент-Луїс. За цей час її власник Елсворт Банс тричі її доїв. 23 л молока запакували в маленькі картонні коробки й опустили на парашутиках над Міжнародною повітряною виставкою в Сент-Луїсі, штат Міссурі. Після приземлення склянку молока дали льотчикові Чарльзу Ліндберґу. Еллі стала першою у світі коровою, яку підняли в повітря.

Зараз ви читаєте новину «"Ніхто добре вихований шмарклів у ніс не втягує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути