четвер, 08 липня 2021 09:31

Провал в Італії стане кінцем кар'єри Моуріньйо

Португальський тренер 58‑річний Жозе Моуріньйо повертається у футбольний чемпіонат Італії. 11 років тому він виграв з "Інтером" усі можливі трофеї. Потім мав невдачі в іспанському "Реалі", англійських "Челсі", "Манчестер Юнайтед" і "Тоттенгемі".

Зараз очолив "Рому". Зароблятиме 7 мільйонів євро на рік. Чи зможе найкращий тренер 2005–2010 років знову показати себе в країні, де досяг найбільших успіхів?

– Кар'єра Моуріньйо котиться донизу, – каже Артем ФРАНКОВ, 50 років, головний редактор журналу "Футбол". – Щоразу отримує слабші клуби.

Він заробив собі на життя, може не працювати. Запрошення від топклубу вже не отримає. Але він не уявляє себе без тренерської діяльності, тому погодився на "Рому", яка наступного сезону не гратиме навіть у Лізі чемпіонів.

Моуріньйо потрібен "Ромі" для статусу чи успіху на футбольному полі?

– Клубом володіє американець. Йому потрібен маркетинг, пов'язаний з ім'ям Моуріньйо. Римляни можуть просувати свій бренд на ринках США та Азії. А вже потім ідеться про суто футбольні речі.

Моуріньйо вміє переконувати. Зміг нав'язати своє бачення розвитку клубу власнику Дену Фрід­кіну. "Рома" – це другий ешелон італійського футболу. Ніколи не була провідною командою Італії. Але хоче набагато більшого, ніж виступи в Лізі Конференцій.

Можливо, Моуріньйо струсоне "Рому". Розповість, що потрібно, щоб стати суперклубом. Він може цього не досягнути, але напрям розвитку закладе.

Автор: gettyimages.com
  Чоловік фотографує фреску художника Гаррі Греба в Римі, на якій зображений Жозе Моуріньйо – новий головний тренер італійського футбольного клубу ”Рома”
Чоловік фотографує фреску художника Гаррі Греба в Римі, на якій зображений Жозе Моуріньйо – новий головний тренер італійського футбольного клубу ”Рома”

Його оборонний стиль футболу підходить команді?

– Смаки Моуріньйо не матимуть значення. Він виходитиме з можливостей гравців. Якщо буде атакувальний склад, то не варто чекати захисного футболу. В "Тоттенгемі" ставку робили на атаку, бо не було якості в захисті.

Що має зробити "Рома" для тренера?

– Сподіваюся, що його запрошення означає бажання витрачати великі гроші. Щоб вийти на вищий рівень, "Ромі" потрібні фінансові вливання. Трансферним амбіціям може завадити будівництво свого стадіону. На це потрібно сотні мільйонів євро. Проблема дісталася клубу від попередніх власників. Муніципальний "Олімпіко" відверто застарілий.

Влітку варто очікувати посилення команди?

– Не дуже розумію, кого з топгравців можна запросити до "Роми". Виникає запитання: як планують посилювати клуб? Продовжили контракт із Генріхом Мхітаряном. Далі – суцільна невизначеність.

У мене великий скепсис щодо перспектив Моуріньйо в "Ромі". Але буде цікаво. Пресконференції та провокації мають додати інтересу до римського клубу та чемпіонату загалом.

Яке завдання стоятиме перед Моуріньйо?

– Місце в Лізі чемпіонів. Тобто в чемпіонаті Італії команда має фінішувати принаймні четвертою.

Останні вісім років португалець працював у Англії. Це складніший чемпіонат, ніж Італія. У Римі йому буде легше?

– Справа не в чемпіонаті. Якщо у тренера не виходить, то не має значення, де він працював раніше.

У чому причини його невдач в Англії?

– "Тоттенгем" відмовився витрачати гроші. Побудував стадіон за майже мільярд євро, але трибуни не змогли заповнювати через коронавірус, мали великі збитки. Грошей на новачків не було. Бракувало лідера в захисті. Якби він був, то коман­да грала б у Лізі чемпіонів.

Якщо у тренера не виходить, то не має значення, де він працював раніше

У "Манчестер Юнайтед" були свої проблеми, пов'язані з баченням розвитку клубу власниками.

Провал у "Ромі" може означати завершення кар'єри?

– Так. І це вже не буде сприйматися гостро.

Зараз ви читаєте новину «Провал в Італії стане кінцем кар'єри Моуріньйо». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути