пʼятниця, 27 листопада 2020 10:38

Майже 83 млрд грн доходу втратили туризм, культура та креативні індустрії в Україні з початку карантину 12 березня

Субота, 14 листопада, 08:01

Поліцейські стають на всіх входах до сільськогосподарського ринку Шувар у Сихівському районі Львова. Не пускають відвідувачів. Забороняють торговцям викладати продукцію на прилавки, погрожують штрафами до 34 тис. грн. Підприємці заходять на територію, але не наважуються відкривати робочі місця.

– Ми виконуємо рішення Кабміну, – кажуть патрульні.

Бізнесмен 37-річний Сергій Вакуц дзвонить на гарячу лінію 15–80. Просить прислати юристів.

– Такий карантин нічого не дає. Як можна розірвати ланцюг передавання коронавірусу за два дні? Хай би все закрили й оголосили податкові канікули, – говорить Вакуц. На ринку торгує їстівними паростками трав та овочів. – Торгівля не йде. Почали з дружиною продавати в соціальних мережах. Заробляємо лише на оплату приміщення, електрики та сировини. Якщо далі так буде – збанкрутуємо.

На юристів чекає 2 год. Ніхто не приїжджає.

– Доведеться викинути товар. До понеділка не доживе, – каже Сергій Вакуц. Сідає в білий Fiat Uno і їде додому.

Після 14:00 частина поліцейських розходиться. Продавці відкривають прилавки, закликають відвідувачів скуповуватися.

Рішення про карантин вихідного дня уряд ухвалив 11 листопада. У Житомирі, Черкасах, Тернополі відмовилися його виконувати. Міськрада Львова оголосила суботи та неділі робочими днями.

– Якщо заборонятимуть працювати, дзвоніть на гарячу лінію. Наші юристи виїдуть на місце й допоможуть, – говорить мер Андрій Садовий, 52 роки

  По суботах і неділях дозволили працювати лише продуктовим магазинам, аптекам, СТО і заправкам, за рішенням Кабміну. Підприємці влаштували масові протести. 16 листопада у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування обмежень карантину вихідного дня. ”У дні карантину час вимірюється кроками, а простір – заборонами”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
По суботах і неділях дозволили працювати лише продуктовим магазинам, аптекам, СТО і заправкам, за рішенням Кабміну. Підприємці влаштували масові протести. 16 листопада у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт про скасування обмежень карантину вихідного дня. ”У дні карантину час вимірюється кроками, а простір – заборонами”, – розмірковує художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

А в цей час:

Киянка 30-річна Інга Самелюк будить брата Михайла, 31 рік. На стіл ставить апель­синовий сік і торт з однією свічкою.

– Сьогодні – рік, як ти не вживаєш. Пишаємося, – обіймає чоловіка.

Михайло лікувався від алкогольної залежності у приватній клініці. За порадою психолога став відвідувати зібрання людей, які зловживали.

– Дня не міг прожити, щоб не похмелитися, – говорить Михайло. – Мав хорошу роботу. Купував дорогі віскі та коньяки. Потім скотився до горілки. Посаду втратив. Дійшло до того, що не мав грошей на харчі. Сидів на шиї в батьків, дружина кинула. Сестра возила до знахарів, кодувала. Але, якби не зустрів потрібного психолога, нічого не допомогло би.

Відрізає шмат торта.

– Нині займаюся програмуванням. Відкладаю на квартиру.

– Консервації кінець. Велике чудо, якщо хоч банка вціліє, – полтавець Юрій Назаренко, 41 рік, із дружиною 38-річною Наталією, йдуть до сараю на власному подвір'ї.

Уночі там обвалився дах. Дерев'яні балки впали на стелажі із закатаними помідорами, огірками, персиками, малиновим і полуничним варенням.

– Сарай дід будував. Балки прогнили. Надіявся, що зиму простоять. На весну ремонт планував, – каже Юрій. – Шуму серед ночі не чув. Уранці ви­йшов, а тут – картина маслом. Консервації шкода. Банок 50 накрилося.

Завали розбирають до обіду. Знаходять шість уцілілих закруток з огірками та персиками.

Народ не сприймає антивірусних заходів

Народ не сприймає окремих антивірусних заходів уряду. І не тому, що не боїться ковіду, а тому що бачить ідіотизм цих заходів. Влада бездарно упустила момент, коли люди були згодні тимчасово залишитися без роботи заради здоров'я. Тепер влади вже не слухають. Із неї глузують, її зневажають і головне – не бояться.

Влада Януковича була приречена, після того як 16 січня 2014-го були прийняті "диктаторські закони", яких народ не злякався, а навпаки. Чи приречена влада Зеленського після ухвалення постанови про карантин вихідного дня, яку ніхто не збирається виконувати? Чи є ця постанова тим самим "злочинним наказом", після якого вже все?

Влада закінчується там, де її дій не сприймає суспільство. Верховна Рада може записати до Конституції, що ми всі маємо ходити без штанів, причому зробити це в цілком законний спосіб. Але цього ніхто не виконуватиме.

Чи чекати нам від влади чогось іще безглуздішого? І чи не доведеться згодом керівникам держави, що заслаб­ли на коронавірус, тікати зі своїх лікарняних палат кудись подалі?

Микола НЕСЕНЮК, журналіст

515,8 мільярда гривень перебувало в жовтні в готівковому обігу, за даними Національного банку. Банкнот різних номіналів було на 512,7 млрд. Монет – на 3,1 млрд

"2021 року Україні доведеться пройти шлях кардинального переформатування влади – задля власного виживання. Це можуть бути дострокові президентські вибори за умови консолідації еліт і відсікання маргінальних, із точки зору Заходу, олігархів. Можливо, дострокові парламентські, завданням яких буде перетворити президента на номінальну фігуру із зосередженням влади в парламенті й уряді. Закінчення нинішнього популістичного проєкту скоро стане очевидним для всіх. Окрім Зеленського", –

Віталій ПОРТНИКОВ, публіцист

Позаторік ішла забирати сина з приватного дитсадка й у вікні побачила, як його трясе вихователька. Забігла, а малий у сльозах: "На мене кричать, бо не вмію шнурки зав'язувати". Покликала педагога в коридор. Дала їй ляпаса. Вона нікому не поскаржилася. Бо пригрозила, що напишу заяву в поліцію за знущання з дітей.

Ольга Макуха

Минулого тижня посперечався із друзями на 300 гривень, що 5 хвилин купатимусь у ставку. Парі виграв, але наступного ранку зліг із високою температурою, почався кашель. Звернувся до лікарки. Коли дізналася, як підхопив хворобу, похитала головою: "У вас усе нормально з головою?"

Сергій Котельніков

Карти областей із нанесеними маршрутами до кращих місць для риболовлі виклало у Facebook Державне агентство автомобільних доріг.

Майже 83 млрд грн доходу втратили туризм, культура та креативні індустрії в Україні з початку карантину 12 березня, кажуть у Міністерстві культури та інформаційної політики.

 

Заміж виходила без кохання. Найважливіше, що вміє зароб­ляти гроші, думала. Байдуже було до його інтрижок на стороні. Все змінилося, коли в сина виявили рак. Разом боролися за його життя. Це зблизило.

Валентина, 32 роки, Хмельницький

У купленій квартирі за плінтусом знайшли паперовий згорток із людським волоссям, голками та свічкою. Подзвонила колишній власниці. Вона була в шоці: "Видно, колишня подруга підклала – щоб відбити в мене чоловіка". Знахідку порадила спалити.

Оксана, 36 років, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Майже 83 млрд грн доходу втратили туризм, культура та креативні індустрії в Україні з початку карантину 12 березня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути