четвер, 31 березня 2011 14:27

Іноді слово прибиральниці важливіше за слово ректора

 

Катерина навчається на кафедрі графічного дизайну:

- Перед вступом, ходила до академії на курси. Якось зайшла і мене мало не збив хлопець на скейті. Подумала: "Клас, оце свобода!" Коли стала студенткою, зарулила до академії з велосипедом, на якому приїхала - таке вислухала від прибиральниць! Примусили носити велосипед, щоб колеса не торкалися підлоги.

Іноді слово прибиральниці важливіше за слово ректора. До 8 Березня зробили інсталяцію - 3-метровий малюнок жіночої фігури з м'ясорубкою замість голови. Повісили на стіні біля чоловічого туалету. Покликали ректора - подивився, схвалив. Прийшла прибиральниця і зірвала. Повісили знову. За кілька днів та ж прибиральниця змусила нас прибрати інсталяцію.

На курсах мені казали: "Як поступиш в академію, розучишся малювати". Так воно і вийшло. Швидко розчарувалася.

У вступному слові ректор говорив: "Ви щойно поступили, але ви вже митці". Більшість сприйняли цю фразу буквально - перші півроку був тотальний алкоголізм. Приходиш о дев'ятій - на столі вже коньяк стоїть. Були люди, які цілими днями гнули спини в майстернях, а решта - заливалися. Не знали як слід, що таке богема, але намагалися нею бути. Пригубити можуть і викладачі, але ніхто не звертає на це уваги.

Якщо хочеш займатися сучасним мистецтвом, закінчувати академію необов'язково. Вона відірвана від мистецького процесу

Академія дуже корумпована, сюди рідко потрапляють люди з вулиці. Вступають або випускники коледжів чи художньої школи при академії, або діти художників.

Вилетіти з академії дуже важко. Буйний день народження одного хлопця, під час якого розбили статую, закінчився тим, що винуватця назавжди позбавили стипендії. Одна знайома сама вирішила піти з академії, бо мала 21 борг. Прийшла за документами, а її почали вмовляти: "Не йди, зробимо так, що потроху все здаси".

П'янки щоп'ятниці - це неписаний закон. На 1 жовтня - день студентської посвяти - пиячать зранку до ночі.

Академія ізольована від навколишнього світу. На потоці близько сотні людей, тож до третього курсу всі одне одного знають.

Якщо хочеш займатися сучасним мистецтвом, закінчувати академію необов'язково. Вона відірвана від мистецького процесу. Її розвиток зупинився на імпресіонізмі, тобто понад 100 років тому.

Викладачі кажуть: доки не закінчимо академію, бракуватиме кваліфікації, щоб підробляти. Насправді студенти мають замовлення вже з третього курсу.

Зараз ви читаєте новину «Іноді слово прибиральниці важливіше за слово ректора». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути