субота, 18 травня 2024 14:49

Український ІТ-спеціаліст розробляє інноваційну систему контролю за рослинами

Український ІТ-сектор продовжує дивувати інноваціями, особливо коли йдеться про впровадження штучного інтелекту в повсякденні аспекти нашого життя. Олексій Грачов, відомий у технічних колах як висококваліфікований розробник з багаторічним досвідом, представив своє останнє досягнення - систему контролю за рослинами на базі штучного інтелекту, яка обіцяє змінити аграрну індустрію.

Автор: з особистого архіву Олексія Грачова
  Олексій Грачов представив систему контролю за рослинами на базі штучного інтелекту
Олексій Грачов представив систему контролю за рослинами на базі штучного інтелекту

Ця система використовує передові алгоритми машинного навчання для аналізу стану рослин в реальному часі, забезпечуючи фермерам детальну інформацію про вологість, поживні речовини в ґрунті, а також потребу в засобах захисту рослин. Це дозволяє оптимізувати врожайність та знизити використання хімічних добрив та пестицидів.

Грачов розповів, що ідея створення такої системи прийшла до нього під час роботи на одному з великих аграрних підприємств України. Вражений складністю управління великими площами землі та необхідністю точного контролю за кожною культурою, він вирішив застосувати свої знання у сфері штучного інтелекту для вирішення цієї проблеми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міни на полях шукає сільгосптехніка: на Вінниччині презентували розробку

"Ми використовуємо комплекс сенсорів і камер для збору даних, які потім обробляються нашою системою. Штучний інтелект аналізує отриману інформацію та видає рекомендації щодо оптимізації догляду за рослинами. Це допомагає фермерам підвищити якість продукції та економити ресурси", - зазначив Грачов.

Система вже пройшла перші випробування на декількох фермерських господарствах і показала обнадійливі результати. Грачов планує продовжити тестування і оптимізацію свого продукту, а також шукає можливості для масштабування технології.

Цей проект є ще одним прикладом того, що Україна на карті світових інновацій у сфері агротехнологій є лідером і демонструє потенціал українських ІТ-спеціалістів у вирішенні сучасних викликів.

Зараз ви читаєте новину «Український ІТ-спеціаліст розробляє інноваційну систему контролю за рослинами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути