четвер, 13 серпня 2020 13:48

Українські науковці беруть участь у міжнародному термоядерному проєкті

На півдні Франції в Кадараші почали збирати токамак ITER - Intrenational Thermonuclear Experimental Reactor. Цей проєкт передбачає побудову, випробовування і використання міжнародного експериментального термоядерного реактора. У ньому беруть участь і українські науковці.

  Віцепрезидент НАН України, академік Анатолій Загородній та директор Інституту фізики плазми, член-кореспондент НАН України Ігор Гаркуша на засіданні Комітету представників Національної академії наук та експертів Eurofusion. Домовилися про приєднання України до Eurofusion та обговорили напрями співпраці
Віцепрезидент НАН України, академік Анатолій Загородній та директор Інституту фізики плазми, член-кореспондент НАН України Ігор Гаркуша на засіданні Комітету представників Національної академії наук та експертів Eurofusion. Домовилися про приєднання України до Eurofusion та обговорили напрями співпраці

У світі існують десятки менших пристроїв керованого термоядерного синтезу такого типу. Але цей - має перевершити їх за всіма показниками. Енергія, яку ми отримуємо від Сонця, вивільняється в результаті термоядерних реакцій. Токамаки є одним із найбільш перспективних пристроїв для здійснення подібних реакцій у земних умовах. Вони не створюють небезпечних відходів, а паливні ресурси з ізотопів водню для них є практично необмеженими.

За 70 років від початку створення ці пристрої вдосконалились. Та в ITER отримана енергія досягне значно вищої позначки 500 МВт, що в 10 разів перевищить енергію, витрачену на нагрівання плазми.

Новий токамак можна поставити в один ряд із такими амбіційними технічними досягненнями, як космічні кораблі, або Великий адронний колайдер. Вага ITER становитиме 23 тис. т, висота 60 м. Складатися він буде з мільйонів компонентів, доставлених із трьох континентів. Найбільший у світі магніт важитиме тисячу тон, його поле здатне підняти авіаносець. Громіздкі компоненти мають бути встановлені з точністю 1-2 мм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вперше в історії: починається збірка найбільшого в світі термоядерного реактора

Крім прямої мети подібні проєкти відкривають шлях до нових матеріалів і технологій, що використовуються широко за межами термоядерної енергетики. Передбачається, що новий токамак запрацює в 2025 році.

Україна не є членом міжнародного проєкту ITER. Але наші фізики беруть у ньому участь через співпрацю з європейськими колегами. Бо від 2017-го Україна є повноправним членом Європейської фізичної спільноти з термоядерних досліджень – Eurofusion.

  Креслення токамаку ITER із допоміжними системами, який почали збирати у Франції
Креслення токамаку ITER із допоміжними системами, який почали збирати у Франції

"Історія ITER почалася в середині 80 років минулого століття. Крім вирішення наукових та інженерних проблем необхідно було реагувати на зміну політичних настроїв щодо ставлення до термоядерного синтезу в різних державах. Вартість проєкту оцінюється в 20 мільярдів доларів. Навіть для найбагатших держав - це велика сума. Ця робота об'єднала зусилля 35 країн. Серед широкого кола задач на перший план зі збільшенням потужності реактора виходить проблема підвищення міцності внутрішньої стінки реактора, що контактує з густою і гарячою плазмою. Українські фізики ведуть активні дослідження в цьому напрямі. Також працюють над удосконаленням діагностик та розробкою теоретичних моделей плазмових процесів.

Побудова промислового термоядерного реактора виявилась набагато складнішою, ніж це бачилося спочатку. Проте подолано велику частину шляху, і цей проєкт наблизить нас до нового потужного й екологічного джерела енергії", - каже академік НАН України Анатолій Загородній.

Науковці Інституту ядерних досліджень Національної академії наук України беруть участь у міжнародному експерименті CUPID-Mo. Такі дослідження важливі для з'ясування ключової проблеми космології: чому на початку утворення Всесвіту кількість матерії перевищувала кількість антиматерії.

Зараз ви читаєте новину «Українські науковці беруть участь у міжнародному термоядерному проєкті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути